Румънката Лаура Кьовеши вече официално е първият Европейски главен прокурор,

...
Румънката Лаура Кьовеши вече официално е първият Европейски главен прокурор,
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши е първият главен прокурор на Европейския съюз

Румънката Лаура Кьовеши към този момент публично е първият Европейски основен прокурор, откакто нощес председателският съвет към Европейския парламент даде зелена светлина за назначението ѝ. Кьовеши ще заема поста в продължение на 7 години, а ръководената от нея институция ще бъде основана в Люксембург.

Името Лаура Кьовеши се трансформира в синоним на битка с корупцията. За петте си години отпред на румънската антикорупционна организация, Кьовеши съумя да си навлече и значително врагове, измежду които досегашния водач на ръководещите социалдемократи Ливиу Драгня, който към този миг е в пандиза за корист със служебно състояние. Именно това, че не се опасяваше да повдига обвинявания на политици, стана причина и да бъде отстранена от поста си.

Букурещ направи и няколко опита да попречи на Лаура Кьовеши да взе участие в процедурата по желание на Главен европейски прокурор. А това единствено ѝ завоюва още повече благосклонности измежду опозиционно плануваните жители.

След траяла няколко месеца процедура, румънката публично зае поста Главен прокурор. Първата ѝ среща беше с еврокомисаря по въпросите за правораздаването Вера Йоурова.

Вера Йоурова: Искам сърдечно да поздравя Лаура Кьовеши за избора ѝ за първия в историята на Европейски Съюз Главен европейски прокурор. Назначението ѝ ни доближава още една стъпка по-близо до това Главната прокуратура да стартира работа. Уверена съм, че тя ще се оправи чудесно със защитаването на европейските финансови ползи.
За разлика от началото на процедурата по назначение на основен прокурор, в този момент от Букурещ избраха да запазят тишина. В особено изявление за Българска национална телевизия журналистът от Румънската национална телевизия Рамона Аврамеску, разяснява, че не е сюрпризирана, че ръководещите в Румъния не са реагирали.

Рамона Аврамеску, публицист от Румънската национална телевизия: Знаем, че ръководещите не подкрепяха госпожа Кьовеши, даже в противен случай. От друга страна жителите и редица неправителствени организации, изключително тези, които се борят за върховенството на закона в Румъния, са във екстаз. Това е сигнал, че идва краят на корумпираните държавни управления, на злоупотребата с власт. Със сигурност най-топло реагираха тези румънци, които бяха част от многохилядните митинги в отбрана на Лаура Кьовеши. Хората желаят работещо правораздаване и за тях тя значи точно това. Това, че нашето държавно управление, че персонално министърът на правораздаването се опита да ѝ попречи, само че не съумя, е светлина в тунела и в действителност дава вяра, че битката с корупцията не е обречена идея.
Европейската основна прокуратура би трябвало да стартира работа през декември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР