Румънката Лаура Кьовеши може да не стане първият Европейски прокурор,

...
Румънката Лаура Кьовеши може да не стане първият Европейски прокурор,
Коментари Харесай

Не ви щем европрокуратурата

Румънката Лаура Кьовеши може да не стане първият Европейски прокурор, само че пък българската политноменклатура се отбелязя за следващ път като вид на мафията. Първо българският непрекъснат представител в Европейския съюз Димитър Цанчев се разгласи твърдо против Кьовеши в комитета "КОРЕПЕР ІІ ", откакто стана ясно, че тя е любимец на журито по подбора всред първичните 24 претенденти. Така везните в Съвета на Европейски Съюз се наклониха в противоположната посока - в интерес на френския претендент Жан-Франсоа Бонер.

След това евродепутатите "ни " Георги Пирински (БСП), Емил Радев (ГЕРБ), Неджми Али и Филиз Хюсменова (ДПС) действаха като по команда против румънката в европарламента. Сергей Станишев и Асим Адемов не са участвали на съвещанието, само че не се съмняваме, че биха създали същото. Подкрепата за Кьовеши обаче въпреки всичко надви и финалът остава отворен. А "нашите " хубавци се снишават и мълчат, а "правилните " медии заобикалят да им задават въпроси.

Евродепутатите "ни " са от разнообразни политически партии и обединения, само че им знаем котилото. Съгласно непреходния каламбур на Пирински те поемат виновността с мезетата. Което значи, че няма по какъв начин да харесват работеща европрокуратура, която да им търси виновност, като ги лиши от мезета. Междувременно стана ясно, че ръководещата левица в Румъния е убедила лявоцентристката десница в България да гласоподава против Кьовеши в интерес на французина. Едва ли им е лишило доста време да го създадат.

"Свикнала съм да работя под публичен напън и стрес. Заедно с екипа ми покачих успеваемостта на следствието на измамите с евросредства. Основен приоритет бе изземването на имущество. Ставаше дума за сума от 2 милиарда евро. Освен това сумата на възобновените средства скочи на 3 милиарда евро, или 10 пъти повече от преди. В взаимни интервенции с над 14 страни разкрихме секрети банкови сметки в други страни. Под мое управление разследвахме 900 държани чиновници, 60 от които са високопоставени ", съобщи някогашната директорка на румънската антикорупционна прокуратура. И съобщи в прав текст, че е подлагана непрестанно на политически напън, като управляващите в страната й пробват по всевъзможен метод да лимитират независимостта на правосъдната система.

В Европейски Съюз - откогато мина на разнообразни скорости, постоянно се ползват схеми, наричани за съзвучие компромис. Постоянният ни представител в Брюксел и българските евродепутати са дали своят вот, както им е подредено - освен това не от през вчерашния ден.
Какви да са пратениците на страна, в която грабежът е публична политика, законът - врата в полето, а суверенът - апатичен към корупционната вакханалия?! При гостуването на Кьовеши у нас лобитата в правосъдната власт се изпокараха, а основният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че тя не е лицето на румънската прокуратура.

Чухме още, че "румънският модел най-вероятно дава някакви резултати, само че той е надалеч от това, което би могло да се приложи у нас в границите на в този момент настоящата конституция ". Не бил, представете си, задоволително безапелационен и имало какво още да се работи по него, "преди да стане образец за подражателство и в други страни ". Оттук и обяснението на премиера Бойко Борисов за какво липсват неоправдателни присъди по високите етажи на властта - че у нас корумпирани политици нямало.

Е, в отчет на Европейската комисия преди няколко дни е установено, че 2/3 от съмнителните преводи за пране на пари са дело на локални политически фигури, само че това остава недоказано. А по какъв начин да бъде потвърдено, веднага като в същия отчет се твърди, че управляващите не реагират на тези сигнали?! В последна сметка мощните в Брюксел си имат свои съображения, компромис ще бъде реализиран. А ние с българския антикорупционен модел продължаваме нататък, до момента в който грабежът си върви.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР