Румъния задейства механизма за гражданска защита на ЕС, който осигурява

...
Румъния задейства механизма за гражданска защита на ЕС, който осигурява
Коментари Харесай

Румъния иска спешно кислород от ЕС

Румъния задейства механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз, който обезпечава помощ при изключителни обстановки, и изиска незабавно кислородни апарати и задоволително дози медикаменти с моноклонални антитела за лекуване на 40 000 пациенти с COVID-19, заяви здравното министерство на страната. Това до момента се беше случвало единствено при започване на пандемията през март 2020 година в Италия и се смяташе, че казусът с апаратурата в Европейски Съюз е преодолян. 

Искането е отправено след телефонен диалог сред министъра на опазването на здравето Атила Цеке и комисаря по въпросите на опазването на здравето Стела Кириакидес в четвъртък. По думите на министъра, редица страни са дали обещание помощ, заяви БГНЕС.

Моноклоналните антитела имитират естествените защитни сили на организма и е потвърдено, че понижават смъртността от COVID-19, когато се ползват в точния момент на пациентите.

След България Румъния е втората най-слабо имунизирана страна в Европейски Съюз, като единствено 33% от популацията ѝ е получило най-малко една ваксина. Тя също по този начин се оправя с най-тежката вълна от коронавирусни инфекции досега, с над 700 нови случая на ден на милион души.

Европейската комисия заяви, че до момента е доставила на Румъния 5200 флакона с медикаменти с антитела, изпратени от Италия, както и 200 кислородни концентратора от медицинските запаси на rescEU, ситуиран в Нидерландия, и 50 кислородни концентратора от Полша. Дания ще изпрати 15 вентилатора и 8 кислородни концентратора.

" Европейски Съюз е с Румъния ", съобщи комисарят по спешните въпроси Янез Ленарчич, представен от " Политико ". " Румъния е доста деен член на фамилията на Европейски Съюз в региона на гражданската отбрана, който оказва помощ на други страни по време на пандемията. Последните доставки за Румъния потвърждават, че солидарността на Европейски Съюз работи и в двете направления. "  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР