Румъния върви по стъпките на Гърция след само половин година

...
Румъния върви по стъпките на Гърция след само половин година
Коментари Харесай

Румъния върви по стъпките на Гърция?

Румъния върви по стъпките на Гърция след единствено половин година ръководство на Социалдемократическата партия. Това написа през днешния ден вестник " Адевърул ", представен от Българска телеграфна агенция.

Инвестициите са на най-ниското равнище за последните 10 години, разноските за заплати и обществени помощи се усилват, приходите в бюджета даже не се приближават до тези от предходната година, а усвояването на еврофондовете е едва.

Анализатори настояват, че обстановката наподобява сходна на тази в Гърция през 2007-2008 година, показва изданието.

Отбелязва се, че първото полугодие е било " тъмно " от позиция на бюджетното осъществяване, а държавният недостиг е повишен с 63 % по отношение на първите шест месеца на предходната година. Бюджетните разноски през първите шест месеца са се нараснали с 10 %, като най-вече са нарастнали разноските за личния състав - с 19,5 % поради нарастването на минималната заплата на 1450 леи и други нараствания на заплатите.

Същевременно разноските за обществените вложения са спаднали с 45 % по отношение на същия интервал на предходната година, акцентират анализатори, като означават, че през 2016 година е регистрирано минимално равнище за последните 10 години от позиция на обществените вложения.

" Тревожното повишаване на разноските в държавния бранш може да ни води в къс период до обстановката на Гърция преди 5-6 години. Рисковете са големи ", разяснява Василе Бар, заместник-председател на Търговско-индустриалната камара на Румъния.

Йонуц Думитру, ръководител на румънския Фискален съвет, обръща внимание, че макар че Румъния има постоянен стопански напредък, бюджетните доходи не нарастват според прогнозите. От друга страна ситуацията с усвояването на еврофондовете също не е положително.

Вестник " Ромъния либера " разяснява, че положението на финансите на страната е бедствено, защото приходите от налози и такси са по-малки от предходната година и не съумяват да покрият даже разноските за пенсии, заплати и обществени помощи, увеличени безпричинно. Макар че завоюваха изборите с обещания за огромни вложения и привличане на рекордни суми от еврофондовете, ръководещите партии СДП и АЛДЕ досега демонстрират тъкмо противоположното, акцентира всекидневникът.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР