Румъния спечели аплодисменти от Брюксел за борбата с корупцията ©

...
Румъния спечели аплодисменти от Брюксел за борбата с корупцията ©
Коментари Харесай

Триадата бизнес, политика и медии в Румъния

Румъния завоюва овации от Брюксел за битката с корупцията

© Reuters Те са богати, авторитетни и имат другари във властта. Запознайте се с източноевропейските олигарси, които ловко лавират сред бизнес и политика. Генезисът на олигархизацията в обособените страни в Източна Европа е друг и мащабите ѝ варират. Вече стартира и да прескача границите - два от образците са чешкият олигарх Петр Келнер, който придобива " Теленор " и може би " Нова тв " в България, и близки до унгарския министър председател Виктор Орбан предприемачи, инвестиращи в медии в Словения и Македония. " Капитал " предложения публицисти от Унгария, Чехия, Сърбия и Румъния да опишат за връзките сред бизнес, политика и медии в своите страни и разгласява текстовете им в четири броя. Още по тематиката
Ще трансформира ли Бабиш Чехия в олигархия

Други огромни чешки предприемачи също вършат опити да влязат в политиката, само че за момента не могат да се съпоставят с триумфа на премиера
22 юни 2018
" С Бог, малко шанс и другарството на Орбан "

Хора, близки до унгарския министър председател, са станали непристойно богати, откогато неговата партия " Фидес " ръководи страната
8 юни 2018 " Ако страната не е в положение да опази ресурсите си, това е проблем на страната. Бизнесменът се пробва. Работа на страната е да го хване и да го постави зад решетките. Укрепете си страната ", приканва Сорин Овидиу Ванту през март 2009 година Румънската страна последва съвета му и го хвърли в пандиза няколко години по-късно.

Ванту е един от " тримата могули ", против които някогашният президент Траян Бъсеску поведе борба. Тройката се добавя от Дину Патричиу и Дан Войкулеску, като в мощните им години имуществото на всеки се прави оценка на близо 1 милиарда евро. Общото сред тях е, че и тримата са свързани със " остарялата армия " на авторитетните фигури от комунистическите секрети служби и безредната приватизация през 90-те години и първото десетилетие на новия век. Това е времето, когато корупцията владее високите етажи на властта, а правосъдната система е безпомощна пред пленяването на страната от олигарси и присъдружните им политици.

Нещата се трансформират със заработването на Националната дирекция за битка с корупцията (DNA), която съумява да вкара в пандиза авторитетни олигарси, министри и министър председатели и завоюва овации от Брюксел. " DNA върви през трупове и в това време се превърналa в извънредно мощна и уважавана институция. Не мога да допускам, че съм бил обожател на Лаура Кьовеши (доскорошният началник на DNA – бел. ред.). Не се майтапя, не е подигравка. Истина е ", декларира Ванту през 2014 година, откакто прекарва няколко години зад решетките.

Времената на всемогъщата " триада " към този момент са минало, само че връзките сред политика, бизнес и медии в Румъния не престават да повдигат въпроси. А скорошното премахване на Кьовеши от управлението на DNA докара до терзания, че борбата против корупцията е в оттегляне.

Медии, бизнес и политика

Понастоящем най-влиятелните медии в Румъния се управляват от някои от най-богатите хора в страната, свързани и с политиката. Най-спорният от всички e Себастиан Гита, който преди две години избяга в Сърбия и още не може да бъде предаден на румънското правораздаване, защото сред двете страни няма съглашение за реадмисия.

Още на 29-годишна възраст " ужасното дете " на румънската ИТ промишленост към този момент разполага със положение от 35 млн. евро. Като студент Гита не е изключително ослепителен, само че се отличава с положителни умения да основава връзки. " Опитвам се да направя себе си прелестен. Не зная какъв брой съм харизматичен, обаче зная, че тази вежливост не коства нищо, само че купува всичко ", споделя Гита в изявление за сп. Bussines Magazine през 2008 година

Той се трансформира във водещ снабдител на ИТ решения за страната през последното десетилетие. Гита натрупва положение, като продава ИТ услуги на държавните институции. Скоро бизнесът му става стеснен и той се впуска в политиката с помощта на близкото си другарство с водача на Социалдемократческата партия (PSD) и някогашен министър председател Виктор Понта. Двамата споделят обща пристрастеност към баскетбола, парите и властта. В момента споделят и общ обвинителен акт, обвързван с образуване на изявата на политическия кумир на Понта – някогашният английски министър председател Тони Блеър – на избирателен протест на социалдемократите през 2012 година

Според прокурорите Понта е получил 220 000 евро от Себастиан Гита, с цел да провежда визитата на Блеър в Румъния. В подмяна предприемачът е включен в листата на PSD и става народен представител, с което се снабдява и с имунитет.

Според следствия на румънски медии досега, в който антитръстовите органи и DNA стартират да ревизират бизнеса му през 2015 година, главните сдружения на Гита - Asesoft, 2K Telecom и Teamnet International - са спечелили през годините към 350 контракта с държавни институции за ИТ обслужване в сфери от обучение до секрети служби на стойност над 1.2 милиарда леи (над 250 милиона евро). Сега Гита е дезертьор в Белград и търси политическо леговище в Сърбия.

" Струва ми се, че доста хора в Румъния са принудени да потвърждават своята непорочност. Това е механизъм, управителен от Кьовеши ", твърди Гита от Белград в неотдавнашно изявление за румънските медии. Междувременно неговият другар Понта получава сръбско поданство и е назначен за почетен консултант на сръбския президент Александър Вучич.

В допълнение към ИТ бизнеса си през 2011 година Гита основава Romania TV, водеща медийна група, която нападна правосъдната система и е рупор на PSD. Според имотната декларация на Гита от 2016 година положението му възлиза на 137.3 млн. евро, като множеството от парите са на несъмнено място в три банкови сметки в Швейцария.

От времето на Чаушеску и до през днешния ден

Макар и минал през пандиза и надалеч от най-силните си години, Дан Войкулеску, действителният притежател на Intact Trust Media, продължава да е много авторитетен. Подобно на Romania TV, неговият водещ тв канал Antena 3 води война против институциите и правосъдната система в Румъния.

Някогашният помощник на тайните служби на режима на Чаушеску стартира да построява своята империя при започване на 90-те години. През 1991 година той основава и Консервативната партия, която макар името си постоянно е поддържала лява стратегия. Бизнесът и политиката вървят добре ръка за ръка при Войкулеску, който натрупва положение, изчислявано на 1.5 милиарда евро през 2009 година от румънското сп. Capital. То не го избавя от това да бъде наказан на 10 години затвор за противозаконната приватизация.

Дори и откакто присъдата му е понижена и прекарва в пандиза единствено три години, Войкулеску твърди, че е политическа жертва. " Злоупотребите с власт са също толкоз рискови, колкото и корупцията. Системата на Бъсеску беше доста злокобна, той не беше самичък, сътвори дребна войска, която създава досиета и след това изнудва. Те са измежду нас. Не са изчезнали ", съобщи Войкулеску в първото си изявление, откакто излезе на независимост.

Днес положението му се е свило до към 180 млн. евро, а бизнесът му се ръководи от дъщерите му. Но Войкулеску продължава да управлява една от най-мощните медии и посредством нея атакува правосъдната система и политическите си съперници.

Невидимият милиардер

Румънските медии го назовават " индивида без лице " заради извънредно оскъдната информация за него, въпреки да е третият най-богат човек в Румъния съгласно класацията " Топ 300 " на сп. Capital.

Четирийсет и седем годишният Золтан Тезари живее безшумно и дискретно в град Орадя, покрай границата с Унгария. Той не е давал никакви изявленията и обществени изказвания. Румънските медии основават митове Тезари, защото никой не знае тъкмо кой е този човек. Поради обстоятелството, че Тезари е европейски вицешампион по джудо за младежи от 1990 година, медиите спекулираха, че има близки връзки с президена на Международната федерация по джудо Мариус Визер, който има румънско и австрийско поданство. Визер е другар на съветския президент Владимир Путин.

Състоянието на Тезари се прави оценка на 550-570 млн. евро. Той има телекома RCS-RDS, който през 2017 година беше листнат на борсата в Букурещ и е с пазарна капитализация от 3.5 милиарда леи (около 770 млн. евро). В Румъния RCS господства на пазара на кабелна телевизия и е водещ снабдител на домакински интернет. Също по този начин RCS е четвъртият по величина мобилен оператор в страната, а през 2018 година се включва и на енергийния пазар като снабдител за битовите консуматори. Компанията е един от най-важните оператори и в района, като дава телекомуникационни услуги в Унгария, Чехия, Сърбия, Испания, Италия, Словакия и Хърватия. През годините групата RCS построи и своя лична медийна империя. Флагманът на компанията са телевизионните канали Digi 24, учредени през 2012 година

Самият Тезари няма проблеми със съда. Негови висши подчинени обаче имат. NDA води наказателни преследвания против няколко ръководещи шефове на негови компании, които сега са разследвани за подкупи и пране на пари.

Богати и с медии

Състоянието на 300-те най-богати хора в Румъния през 2017 година се прави оценка на 23 милиарда евро, което е равно на 13.62% от Брутният вътрешен продукт на страната. При доста от тях благосъстоянието върви със благосъстоятелност на медии, които постоянно се употребяват като политически оръжия и за обслужване на ползи. Същевременно в последните над 10 години румънската правосъдна система означи зрелищни триумфи в битката против корупцията. Но властта и политическата система не престават да създават още и още олигарси.

*Мадалин Нескуту е публицист от BIRN
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР