Румъния скоро ще изпрати на ЕС документите с плана си

...
Румъния скоро ще изпрати на ЕС документите с плана си
Коментари Харесай

Румъния иска да се присъедини към еврозоната до 2024 г.

Румъния скоро ще изпрати на Европейски Съюз документите с проекта си за въвеждане на еврото до 2024 година, разгласи министър председателят Виорика Дънчила. Управителят на румънската централна банка поддържа концепцията.

Изготвянето на проекта е поверено на национална комисия, формирана от специалисти. Предстои документът да бъде одобрен от държавното управление. Според гуверньора въвеждането на еврото ще донесе повече благосъстояние на хората и ще поддържа устойчивото икономическо възобновяване.

Централната банка е внимателна във връзка с приемането на еврото, наблягайки нуждата първо да доближи избрана степен на действителна конвергенция, в това число Брутният вътрешен продукт на глава от популацията от минимум две трети от междинната за еврозоната. Преждевременното приемане на еврото би генерирало съществени разтърсвания и утежняване на стандарта на живот, споделят от централната банка.

Румънската преса обръща внимание, че България е поискала да се причисли към ERM II и в Банковия съюз и се надява да получи "зелена светлина " през юли 2019 година. В изявления се загатва, че страната ни извършва номиналните критерии за банкет, като валутата ни е обвързана с еврото, инфлацията е ниска, а обществените финанси са в здравословно положение. Въпреки това обаче Европейски Съюз е изискал от България да ревизира банковата й система.

В същото време хърватското държавно управление е обявило проектите си да се причисли към ERM II през 2020 година
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР