Румъния ще строи с американци два нови ядрени реактора на

...
Румъния ще строи с американци два нови ядрени реактора на
Коментари Харесай

Румъния ще строи с американци два нови реактора на АЕЦ Черна вода

Румъния ще строи с американци два нови нуклеарни реактора на АЕЦ " Черна вода ", осведоми в. " Адевърул ". Според изданието, северната ни съседка ще инициира съглашение за съдействие със Съединени американски щати за построяването на два нови реактора на атомната централа в Черна вода и за рехабилитацията на различен реактор. Споразумението ще възлезе на осем милиарда $, показва вестникът и напомня, че наскоро Румъния се отхвърли от партньорство по плана с китайска компания, откакто в продължение на няколко години той тъпчеше на едно място, съобщи Българска телеграфна агенция. 

В. " Адевърул " прецизира, че министърът на стопанската система и енергетиката Вирджил Попеску и министърът на защитата Николае Чука са на публично посещаване в Съединени американски щати от сряда, само че не са оповестили повода за визитата. Посланикът на Съединени американски щати в Букурещ Адриан Цукерман обаче разкри през вчерашния ден, че Румъния и Съединени американски щати ще си сътрудничат в нуклеарната сфера, а съглашението ще бъде подписано от министъра на стопанската система и енергетиката, отбелязва вестникът.

" Утре министър Попеску ще се срещне със секретаря по енергетика (Дан) Бруийет, с цел да инициира съглашение за междуправителствено съдействие за рехабилитация на нуклеарен реактор и построяването на два нови нуклеарни реактора в Черна вода в Румъния. Този план на стойност осем милиарда $ ще бъде парадигмата за бъдещите планове на румънско-американското икономическо и енергийно съдействие ", уточни Цукерман, представен от " Адевърул ".

В. " Ромъния либера ", който написа по същата тематика, показва в заглавие, че Съединени американски щати ще финансират продължението на плана за АЕЦ " Черна вода ". Като цитира американския дипломат в Букурещ. Изданието осведоми, че министърът на стопанската система и енергетиката на Румъния ще се срещне с президента на Ексим банк Кимбърли Рийд за сключване на меморандум за съгласие, който засяга финансирането на нуклеарния план в Черна вода и други планове в Румъния.

" Това е най-големият финансов пакет, получаван в миналото от Румъния и демонстрира доверието, което Съединени американски щати имат в своя дълготраен сътрудник и съдружник. Двустранните връзки САЩ-Румъния в никакъв случай не са били по-силни ", е декларирал американският дипломат, представен от " Ромъния либера ".

Румънските вестници напомнят, че на 26 май държавната компания Нуклярелектрика, която ръководи атомната централа в Черна вода, изиска преустановяване на тактиката за създаване на трети и четвърти реактор на централата с китайската компания CGN, с която румънската страна договаря няколко години. Проектът се оценяваше на 6,45 милиарда евро, напомнят " Адевърул " и " Ромъния либера ". Вестниците напомнят изявление на министъра на стопанската система и енергетиката Вирджил Попеску, че Румъния е била държана дълго време като пленник на по този начин нареченото съглашение с китайската компания и че трети и четвърти реактор на централата би трябвало да бъдат издигнати с сътрудници от Европейски Съюз и Съединени американски щати. 

В. " Гъндул " добавя по тематиката за визитата на двамата румънски министри в Съединени американски щати, че американският министър на защитата Марк Еспър и румънският му сътрудник Николае Чука са подписали съглашение в областта на защитата за интервала 2020-2030 година Двамата водачи подписаха 10-годишна пътна карта за съдействие в областта на защитата, която обгръща общите стратегически цели и общите ползи на страните за рационализация в областта на защитата и сигурността в Черно море, написа " Гъндул ". Съединени американски щати са признателни за мощния ангажимент на Румъния в Алианса, по-специално с приемането на румънска територия на детайли от противоракетния щит " Еджис ашор " (Aegis Ashore), който е основен за защитата на НАТО, е декларирал американският секретар по защитата. Той е отбелязал и обстоятелството, че Румъния е нараснала разноските за защита през последните години, като те са надхвърлили два % от брутния вътрешен артикул. " Това е мощен образец за други страни съюзнички ", е показал Марк Еспър, представен от в. " Гъндул ". 

Вестникът цитира и думите на румънския министър на защитата Николае Чука, че " Съединени американски щати са найсилният съдружник на Румъния ". Чука означи, че Румъния влага в модернизацията на военновъздушната база " Михаил Когълничану " в окръг Констанца и напомни, че преди две седмици Румъния се е снабдила с ракети земя-въздух " Пейтриът ", трансформирайки се в първата страна от източния фланг на НАТО, която има тази система.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР