Румъния се оказа на първа линия в посрещането на бежанци

...
Румъния се оказа на първа линия в посрещането на бежанци
Коментари Харесай

Румъния използва икономическите възможности от войната в Украйна

Румъния се оказа на първа линия в посрещането на бежанци от Украйна след началото на съветската инвазия. Пет месеца след началото на войната държавното управление съумява да трансформира страната в основен център за експорт на зърно от Украйна и се пробва да се трансформира в газово самостоятелна.

След като морските пристанища на Украйна бяха блокирани или завладяни от съветските сили, черноморското пристанище Констанца в прилежаща Румъния се трансформира в главен канал за износа на зърно от раздраната от войната страна. Констанца има най-бързо зареждащият се терминал за зърно в Европа, който е съумял да обработи над милион тона украинско зърно все още.

" Русия задушава Украйна, като блокира пристанищата й. Няма опция на черноморските пристанища при доставянето на храни в размер на 50 млн. тона за световните пазари ", показва Анди Хъндър, ръководител на Американската комерсиална камара в Украйна. За разлика от северната ни съседка, България не съумява да притегли вниманието към себе си като опция за експорт на украинското зърно. По време на скорошна аудиенция с водачите на Франция, Германия и Италия румънският президент Клаус Йоханис сподели, че в отговор на продоволствената неустановеност, че " Румъния взе участие интензивно в улеснението на преноса на износа за Украйна и това я трансформира в центъра за зърно в Европейски Съюз ", с цел да може то да доближи до обичайните пазари в Близкия изток, Северна Африка и елементи на Азия.
Реклама
Въпреки това заместник-министърът на земеделието на Украйна Маркиан Дмитриевич в послание към Европейския парламент съобщи, че с жътвата в Румъния, пристанището на Констанца в допълнение ще запълни потенциала си, а " това ще усложни износа на украински артикули ". Миналата година Румъния е изнесла 60% от своята пшеница в трети страни. Тази година държавното управление е отпуснало 500 млн. евро за подкрепяне на земеделието и поддържане на производството. Проблемите с преноса включват мудни и сложни инспекции на гранците, неприятно качество на жп мрежата и в страната, липса на разширена магистрална система. Констанца и околната инфраструктура също страдат от десетилетия от липсва на вложения.

Решенията, разисквани в Киев, включват ускорение на доставките на шлепове по река Дунав, увеличение на скоростта на тяхното разтоварване в румънските пристанища, нови гранични пунктове за камиони с украинско зърно и наново отваряне на изведена от употреба железопътна линия, свързваща Румъния с Украйна и Молдова. В Киев Йоханис прикани интернационална " коалиция на искащите ", която да се оправи с казуса и в чиято основа да е Румъния.

Според румънските политици финансирането по тази причина би трябвало да пристигна от Европейския съюз. Румъния упорства изключително за финансова поддръжка за насърчаване на потенциала за преработката на храни. " Ние внасяме в Европейски Съюз доста огромно количество протеинови култури за животни, соя, да вземем за пример... Мисля, че би трябвало да развием в Европейския съюз потенциал за произвеждане на тези протеинови култури, а Румъния има огромен капацитет да го направи " - споделя евродепутатът Алин Митуца (Обнови Европа, Румъния). Друг образец, даден от евродепутата, беше създаването на други възможности на торовете с природен газ, нещо, което е изключително значимо в подтекста на възходящите цени на газа и нуждата да се понижи зависимостта на Европейски Съюз от изкопаеми горива от Русия, а и е. Комисията към този момент съобщи, че финансирането в тази тенденция може да бъде обезпечено посредством адаптиране на проекта за възобновяване и резистентност към новите провокации, свързани с съветската инвазия в Украйна. Истинският енергиен хъб на Балканите Румъния, за разлика от България, разчита на Русия за едвам 20% от газа. Все отново има медиатори на съветската компания, които продават газ в Румъния и нейната стопанска система също не остава незасегната от нарасналите цени на горивата и електрическата енергия. За да компенсират, до март 2023 година управляващите ползват целеви заплащания към уязвимите семейства, само че също и ценови таван за множеството консуматори на равнищата, преобладаващи преди скока на цените на силата през есента на 2021 година Все отново Румъния има обилни запаси на газ и нефт на сушата и в морето.

Румъния разчита на офшорни газови ресурси, оценени на 200 милиарда куб. метра газ. " Страната подхваща решителна стъпка, с цел да подсигурява енергийната си сигурност... в миг, когато интернационалните газови доставки са застрашени от войната в Украйна ", сподели министър председателят Николае Чука неотдавна. Според изследване от 2018 година на одиторската компания Deloitte, офшорният газ може да донесе 26 милиарда $ данъчни доходи на държавното управление на Румъния за плануван 23-годишен интервал на употреба.
Реклама
Румъния отдели 1.6 милиарда евро за енергийния бранш в своя народен проект за възобновяване и резистентност. Това включва 460 млн. евро за произвеждане на възобновима сила, 300 млн. за високоефективно комбинирано произвеждане и 200 млн. за интегриран индустриален потенциал на фотоволтаични акумулатори и панели.

Фондът на Европейски Съюз за рационализация също може да донесе спомагателни 1.1 милиарда евро за подсилване на мрежата за систематизиране на сила. Европейската комисия към този момент утвърди помощ за преструктуриране от 2.66 милиарда евро за третия по величина производител на електрическа енергия в страната, Oltenia Energy Complex, за подмяна на производството на електрическа енергия от лигнитни въглища с електрическа енергия, създадена от природен газ и възобновими източници (1.2 GW в турбини с смесен цикъл и 725 MW фотоволтаична енергия). Средствата ще бъдат ориентирани и към модернизиране на електропровода до Черно море, с цел да се разреши инсталирането на спомагателни 600 MW възобновима сила в този район.

Най-големите производители на природен газ в Румъния, Romgaz и OMV Petrom, възнамеряват да влагат в взаимен план за произвеждане на водород покрай Черно море, до момента в който Transgaz обмисля инвестиция от 626 млн. евро в построяването на тръбопроводи за водород. След като Украйна публично се причисли към Европейската мрежа на операторите на преносни системи (ENTSO-E) и единствено три месеца след стартирането на безвизовия енергиен режим, страната стартира да изнася електрическа енергия към Европа и то към Румъния.
Свързани публикации Цените на суровините спадат, което е сигнал за наближаваща криза 5 юли 2022, 12:39 Цели промишлености в Германия са застрашени при прекъсване на съветския газ 4 юли 2022, 16:35 Украйна: Няма прогрес по договарянията с Русия за разблокиране на зърното 3 юли 2022, 13:56 Пестицидите в селското стопанство ще спаднат на половина до 2030 година 30 юни 2022, 15:03 Войната в Украйна изостри дебата за потреблението на зърно за биогорива 26 юни 2022, 12:37 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР