Румъния се нарежда на челно място в света по процент

...
Румъния се нарежда на челно място в света по процент
Коментари Харесай

Румъния №1 в света по притежатели на жилище: 96% от населението има свое

Румъния се подрежда на челно място в света по % притежатели на лично жилище. Но това не значи, че да се сдобиеш с подобен е елементарно, оповестява Би Би Си в просторен репортаж от северната ни съседка.

По данни на Евростат Румъния оглавява класациите по брой жилищни притежатели на глава от популацията. 96 на 100 от хората живеят в притежавани от тях жилища. Ситуацията доста прилича тази в България, само че има и свои специфики.

През 1990 година, в края на комунистическия режим в Румъния, страната има към 70% от жилищния фонд. Тогава държавното управление стартира да ги разпродава, а хората се втурват да купуват домовете, в които населяват. Цените постоянно са прекомерно атрактивни. Румънската валута се обезценява, а инфлацията пораства.

" През 1990 година се смяташе за обикновено да платиш 100 000 леи за апартамент. През 1994-а толкоз струваше един тв приемник ", изяснява Богдан Судиту - урбанист и академични учител, интервюиран от Би Би Си.

В Румъния концепцията, че би трябвало да притежаваш жилище, е вкоренена в манталитета. " Внушава ти я всеки - родителите, банковите предложения за заеми, бизнесмените. Внушението е, че би трябвало непременно да купите лично жилище ", споделя Судиту.

Макар че процентът на притежатели на парцели понижава при поколението на хилядолетието, животът чартърен в Румъния се преглежда единствено като краткотраен вид.

В страната липсва законодателство за наемането и отдаване на парцели. Правата и отговорностите не са контролирани. Затова хората избират да имат жилище.

В същото време бизнесмените не демонстрират интерес към здания с жилища чартърен. Наемите са прекомерно ниски и възвращаемостта би лишила години. Повечето хазяи в Румъния имат сред едно и три жилища, които не са в положително положение и са със остаряла покъщнина. 

Според отчет на Световната банка в страната на процедура липсва пазар на отдаване чартърен. Резултат от това е и пренаселването на жилища, в които постоянно живеят няколко генерации фамилии и родственици. Същият отчет регистрира, че една-трета от жилищата не се поддържат и ремонтират, тъй като доста от притежателите не могат да си разрешат такива разноски.

През 2009 година страната вкарва програмата " Първи дом ", която раздвижва пазара на парцели. Програмата предлага преференциални заеми при единствено 5% първична вноска.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР