Румъния се готви за нови протести. Снощи антиправителствените демонстрации прераснаха

...
Румъния се готви за нови протести. Снощи антиправителствените демонстрации прераснаха
Коментари Харесай

Сблъсъци на протестите в Румъния, над 400 души пострадаха

Румъния се готви за нови митинги. Снощи антиправителствените демонстрации прераснаха в конфликти. Над 400 души пострадаха по време на демонстрацията в Букурещ. Демонстрантите се пробваха да преминат огражденията пред постройката на държавното управление. Полицията ги разпръсна със сълзотворен газ. Румънският президент Клаус Йоханис осъди дейностите на силите на реда, като ги дефинира като " брутални ". За Българска национална телевизия журналистът от румънската национална телевизия Даниел Коман съобщи, че след конфликтите тази нощ, стачкуващите са още по-решени да продължат с митингите.

Площадът на Победата осъмна посипан с камъни, счупени бутилки и ограждения. Равносметката от нощта на митингите. Според уредниците над 100 хиляди души са взели участие в антиправителствената проява в Букурещ.

" Крадци ", скандираха протестиращите и развяваха плакати с надписи " Заради вас сме небогати ".

Гневът е ориентиран против ръководството на социалдемократите и промените, които вършат в правосъдната система. Недоволството беше подбудено и поради отстраняването на ръководителката на антикорупционната организация, както и от обстоятелството, че водачът на социалдемократите управлява Камарата на депутатите, макар, че е наказан на затвор за корупция.

Даниел Коман, публицист в TVR1: Трудно е да кажем дали митингите ще доведат до промени в ръководството на страната. През 2015 година демонстрациите провокираха промени, само че по-късно демонстрациите нямаха подобен резултат. Но знаете ли, има смяна в мисленето на хората. Хората недоволстват доста против корупцията. Те желаят ръководещите да работят в тяхна поддръжка, а не против тях. Може и да има оставки, само че към този момент не е несъмнено, няма сходни информации.
Към протестиращите се причислиха и доста румънци, които живеят в чужбина. " Искам да пребивавам в родината си ", скандираха някои от тях.

  Над 400 души са ранени при антиправителствените митинги в Румъния Над 400 души са ранени при антиправителствените митинги в Румъния
Стотици души са ранени в конфликти с полицията в Румъния, където нощес се състояха антиправителствени митинги, съобщи ДПА, цитирайки Аджерпрес. Около...

Румънците в чужбина са над 3 милиона. Някои споделят, че са напуснали родината си поради корупцията, ниските заплати и неналичието на вероятност в Румъния.
Даниел Коман, публицист в TVR1: Това, което към този момент знаем сигурно е, че ще има още митинги, хората още веднъж ще се върнат на площада тази вечер. След нощес хората са още по-решителни. Защото с изключение на гнева към държавно управление, в този момент те изпитват яд и против насилието, до което се стигна.
Президентът Клаус Йоханис изиска пояснение от вътрешния министър поради дейностите на полицията. „ В една достоверна народна власт всеки човек има правото да стачкува, само че насилието не е задоволително, без значение от политическите отзиви. ", съобщи Клаус.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР