Румъния разследва зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и еврокомисаря

...
Румъния разследва зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и еврокомисаря
Коментари Харесай

Румъния разследва еврокомисари за фалшифициране на мониторинговия ѝ доклад

Румъния проверява зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и еврокомисаря по правораздаването Вера Йоурова за подправяне на последния отчет по Механизма за съдействие и инспекция за страната, съобщиха румънски медии, представени от БНР.
 Румъния ще направи всичко допустимо Лаура Кьовеши да не стане eвропейски основен прокурор  Румъния се е отказала от промените в правосъдната система, разгласи Европейска комисия
В последния отчет на страната беше дадена неприятна оценка за битката против корупцията и проведената престъпност, както и за положението на върховенството на закона.

Още тогава ръководещата коалиция разгласи проектите си да съди Европейска комисия за отчета.

Обвиненията във имитация са отправени от уеб страницата „ Светът на правораздаването “.

Молбата за следствие е подписано от прокурор Адина Флоря. Тя беше номинирана три пъти от правосъдния министър Тудорел Тоадер за правоприемник на Лаура Кьовеши отпред на Националната дирекция за битка с корупцията в страната, само че назначението ѝ не беше утвърдено от президента Клаус Йоханис. 

„ Франс Тимерманс и основният прокурор на Румъния Аугустин Лазар ще би трябвало да се явят в Отдела за следствие на закононарушенията в правораздаването, с цел да се разпишат. Не единствено те, а и ръководителката на представителството на Европейската комисия в Румъния Анджела Кристя и европейският комисар за правораздаването Вера Йоурова “, съобщи изданието „ Светът на правораздаването “.

Сигналът против тях е подаден на 30 януари. Те са упрекнати в съставяне на проведена незаконна група, корист със служебно състояние, интелектуална машинация и разпространение на подправена информация по отношение на подправяне на отчета за Румъния по Механизма за съдействие и инспекция.

Според изданието при основаването на отчета са изопачени данни и обстоятелства и в това време са пропуснати основни условия, които са в директна връзка с задачите на механизма. Освен това са били употребявани незаконни техники за изкривяване на действителността и истината за положението на правосъдната система в Румъния за потребление на отчета против ползите на Румъния, се показва още в жалбата.

С тези свои дейности европейските представители са засегнали националната сигурност на страната, твърди изданието. 

По мотив следствието представителят на Европейска комисия Маргаритис Схинас съобщи, че няма да разяснява процедури в държави-членки.

„ Все отново бихме желали да напомним на румънските управляващи, че всички публични лица от Комисията, до момента в който извършват отговорностите си, дават отговор пред Съда на Европейски Съюз и националните управляващи нямат пълномощия в тези случаи. Всички те са предпазени от протоколите за имунитет и привилегии, които са прикрепени към европейските контракти, а те са подписани от всички страни-членки, включително и от Румъния. Нека ви напомня, че през вчерашния ден изразихме дълбока угриженост за върховенството на закона в Румъния като цяло “, посочи Схинас.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР