Румъния провежда парламентарни избори в утре (06.12.20 г.). Румънците, живеещи

...
Румъния провежда парламентарни избори в утре (06.12.20 г.). Румънците, живеещи
Коментари Харесай

Румънците пред труден избор: Избират парламент

Румъния организира парламентарни избори в на следващия ден (06.12.20 г.). Румънците, живеещи в страната и в чужбина, са призовани да дадат своя избор за представителите си в Народното събрание за идващите четири години. Гласува се за 465 места, 136 в Сената и 329 в Камарата на депутатите, оповестява " Румъния Инсайдер ".
Броят на претендентите, включени в описите за парламентарни избори, е 7 136, написа БГНЕС. Общо 15 партии и формирования се състезават за място в Народното събрание.  Проевропейските либерали на настоящия министър председател Людовик Орбан са любимци в тях, макар рецензиите за реакцията на епидемията от ковид. Премиерът Людовик Орбан, либерал, който управлява държавно управление на малцинството тази година, даде обещание да модернизира най-бедната държава-членка на Европейски Съюз и да я задържи на „ проевропейския “ път. Въпреки че се чака ниска изборна интензивност под 40%, анализаторите споделят, че повода не е единствено пандемията.
 Парламентарни избори в Румъния на 6 декември Парламентарни избори в Румъния на 6 декември
Румъния ще организира парламентарни избори на 6 декември, разгласи министър председателят Людовик Орбан. Очаква се гласуването да дефинира дали страната щ...
" Повечето румънци са демотивирани, тъй като имат вяра, че всички партии са идентични ", сподели Лиляна Попеску, професор по политически науки в Националния университет за политически проучвания и обществена администрация. Парламентарните избори в неделя ще дефинират политическата настройка на румънския парламент за идващите четири години. Партията, която завоюва изборите, или коалиция от партии, които ще държат болшинството в бъдещия парламент, може да уточни министър-председател и да образува ново държавно управление.
Настоящата ръководеща партия - Националлибералната партия (НЛП) - води в анкетите и се чака да получи най-голям резултат на неделните избори. Тя обаче няма да образува ново държавно управление независимо, защото поддръжката й е към 30%. Затова се чака либералите да образуват ръководеща коалиция с прогресивния съюз УСР-ПЛЮС, сега третата по величина политическа мощ в Румъния. В взаимозависимост от крайните резултати в неделя, ръководещата коалиция може да включва и по-малки партии като Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) или Партия " Народното придвижване " (ПНД) на някогашния президент Траян Басеску, с цел да обезпечи солидно болшинство в Народното събрание.
Социалдемократическата партия (СДП), която завоюва изборите преди четири години, само че загуби властта си през ноември 2019 година, евентуално ще продължи в съпротива. Друга партия, която има шансове да получи мандати в бъдещия парламент, е ПРО Румъния, водена от някогашния социалдемократически министър председател Виктор Понта, която също пое АЛДЕ, партията на някогашния демократичен министър председател Калин Попеску Таричану. В момента Румъния е в края на плевел четиригодишен цикъл. След като Социалдемократическата партия (СДП) изрично завоюва парламентарните избори през декември 2016 година, със мощно популистична ръководеща тактика, те образуваха ръководеща коалиция с Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ), което им обезпечи удобно болшинство в Народното събрание.
По това време под плътната хватка на Ливиу Драгня, СДП неотложно започва акция за смяна на правосъдните и антикорупционни закони. Законодателство, признато от държавното управление през януари 2017 година, провокира най-големите улични митинги, които Румъния е виждала през последните 30 години. Правителството на Сорин Гриндяну се отхвърли от наредбата, само че СДП продължи да се пробва да промени законите и митингите продължиха с месеци. Плановете на СДП за смяна на законите в правораздаването бяха прегледани като опит за премахване на правните проблеми на някои от водачите на партията, в това число самия Драгня, който чакаше правосъдно решение по дело за корупция. Правните проблеми на Драгня му попречиха също да поеме поста министър-председател, което би улеснило нещата за него. Така хората, на които той вярваше за заемането на тази позиция, в последна сметка се обърнаха против него. Това се случи първо със Сорин Гриндяну, по-късно с Михай Тудосе и в последна сметка с Виорика Данчила. По този метод, въпреки да имаше мощно болшинство в Народното събрание, СДП в профил двама министър-председатели единствено за една година. Този плевел интервал завърши през май 2019 година след безапелационното проваляне на СДП на изборите за Европейски парламент и осъждането на Ливиу Драгня. След като съдът изпрати Драгня в пандиза за корупция, той загуби надзор над партията си и силата на СДП стартира да понижава. В последна сметка СДП беше отстранена от власт, откакто нейният младши съдружен сътрудник АЛДЕ смени своята страна в Народното събрание.
 Президентът на Румъния е за предварителни избори Президентът на Румъния е за предварителни избори
Румънският президент Клаус Йоханис поддържа апела за предварителни избори в страната, оповестява МИА. „ Румънците желаят Социалдемокр...
През ноември 2019 година Националлибералната партия (НЛП) пристигна на власт в Румъния с държавно управление на малцинството, водено от Людовик Орбан, с доста нежна поддръжка в Народното събрание. Междувременно СДП влезе в съпротива, само че към момента държеше съвсем болшинство в Народното събрание. Победата на президента Клаус Йоханис на президентските избори през декември 2019 година също ускори позицията на либералите. След като завоюва втория си мандат, Йоханис искаше да организира предварителни избори, които евентуално биха донесли на либералите болшинство в Народното събрание. Това беше през февруари тази година. И тогава пандемията пристигна.
Изправени пред здравната рецесия, румънските политици трябваше да изоставят проектите си. Когато президентът Клаус Йоханис разгласи изключителното състояние и сложи цялата страна под заключване, Народното събрание побърза да възвърне Людовик Орбан като министър-председател. По този метод през последните осем месеца либералите изпаднаха в неловко състояние да ръководят пандемията, до момента в който социалдемократите направиха задачата им допустимо най-трудна, като прокараха популистки закони в Народното събрание. Един подобен закон, който към момента не е прибавен, принуждава държавното управление да усили пенсиите с 40% едновременно, вместо последователно, както се предлага от изпълнителната власт. Подобно решение би имало обилни негативни последствия за икономическата непоклатимост на Румъния в така и така отрицателните изгледи заради пандемията.
Какво демонстрират анкетите?  Както се очакваше, последните осем месеца работиха против ръководещите либерали и някак в интерес на социалдемократите. Либералното държавно управление на получи доста рецензии за метода, по който ръководи санитарната и икономическата рецесия. Междувременно социалдемократите блокираха или забавиха някои от държавните ограничения в Народното събрание и по-късно подлагаха на критика държавното управление за резултата. Президентът Клаус Йоханис се отхвърли от неутралността, която изисква неговата позиция, и организира акция дружно с Людовик Орбан и либералите, като упрекна социалдемократите за всички неприятни неща. Специалните условия, избрани от пандемията, която не разрешава обществени акции, затрудниха промотирането на послания от по-малките партии.
Според Europa FM Barometer, макар че НЛП към момента води в анкетите, рейтингът й е понижен до 28,5% през ноември, от 32,6% през октомври и 34,7% през септември. През януари поддръжката за НЛП е 47,4%. Междувременно СДП зае второ място с резултат от 23,6% през ноември, по отношение на 21,7% през октомври и под 20% през септември. Съюзът УСД-ПЛЮС е трети, с резултат от 18% през ноември, по отношение на 20,4% през октомври, само че от 17% през септември. Следва ПРО Румъния, с резултат от 9,5% през ноември, а АЛДЕ се преглежда настрана, с 3,3%. По този метод двете партии, които са решили да се слеят, имат общ резултат от 12,8%. ДСУР и Партия " Народно придвижване " са под прага от 5%, съгласно същата анкета. На изборите за окръжни препоръки и Общия съвет на Букурещ НЛП взе оценка от към 31%, до момента в който СДП (самостоятелно и в разнообразни локални съюзи) взе близо 26% от гласовете. Междувременно алиансът УСР-ПЛЮС имаше общ резултат от към 9%, доста под резултатите, посочени в социологическите изследвания, а ПРО Румъния плюс АЛДЕ получиха 7,6% от гласовете дружно, също по-ниски от тези в анкетите.
 В Румъния се схванаха за предварителни избори В Румъния се схванаха за предварителни избори
Премиерът на Румъния Людовик Орбан заяви, че ще се опита да провежда предварителни парламентарни избори доникъде на годината в опит д...
Какво да чакаме от изборите в неделя?  С две думи: не доста. Поради специфичния подтекст, в който се организират тези избори, фокусът е основно върху краткосрочни цели, като ръководство на пандемията, унищожаване на рестриктивните мерки и отбягване на стопански колапс. Дългосрочните тактики, препоръчани от водещите партии, не водят до огромни промени или промени. И НЛП и СДП дават обещание огромни вложения в инфраструктура, опазване на здравето, обучение, главно финансирани със средства от Европейски Съюз, и висок стопански напредък през идващите години. Те обаче не изясняват по какъв начин възнамеряват да реализират тези цели. В същото време УСР-ПЛЮС предлага по-подробна тактика за справяне с рецесията. Вероятният резултат е, че НЛП и УСР-ПЛЮС ще получат болшинство в Народното събрание и ще образуват ръководеща коалиция. И въпреки всичко е малко евентуално нещата да се развиват безпрепятствено сред тези съдружни сътрудници. УСР-ПЛЮС има амбициозни цели за промени, които либералите не споделят твърдо и в предишното имаше доста търкания сред двете партии. Така резултатите им в неделя ще бъдат от значително значение за салдото на силите и по какъв начин ще се развият нещата в обединението. Ако се нуждаят от трета страна, с цел да обезпечат болшинство в Народното събрание, уравнението ще стане още по-сложно. СДП евентуално ще остане в съпротива и ще изчака рецесията да отмине. Ако обаче ненадейно социалдемократите дойдат на власт, резултатът ще бъде още по-труден за прогнозиране.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР