Румъния премества противовъздушната отбрана по-близо до дунавските си села срещу

...
Румъния премества противовъздушната отбрана по-близо до дунавските си села срещу
Коментари Харесай

Румъния подсилва защитата си, за да не пусне войната през прага на НАТО

Румъния реалокира противовъздушната защита по-близо до дунавските си села против украинския бряг , където съветски дронове нападнаха зърнени уреди, и прибавя повече военни наблюдателни постове и патрули в региона, предава Ройтерс, като се базира на свои източници.

Мерките, дружно с разполагането на и разширената неразрешена за полети зона, са знак за възходяща угриженост в Румъния и в НАТО, че войната в Украйна може да се трансферира на нейна територия.

През ноември предходната годинаи предизвикайки, макар че по-късно беше открито, че. Сега Румъния е в центъра на вниманието.

Скоро откакто се отдръпна от зърнената договорка на 17 юли, Москва стартира да нападна по въздух, в явен опит да задуши основния различен маршрут за украинския селскостопански експорт.

Сред задачите бяха украинските пристанища Измаил и Рени, които се намират против румънския бряг на река Дунав.
 Румъния осъди съветската офанзива против фериботния преход в Орловка
Румъния осъди съветската офанзива против фериботния преход в Орловка

Повреденият фериботният преход свързва украинската Орловка с румънската Исача

, акцентират риска от неразбирателство или ескалация сред Русия и НАТО, което кара румънските въоръжени сили да усилят сигурността в региона, с цел да защитят цивилните, споделиха двама източника.

Армията е, единствено на няколкостотин метра от Измаил, а на жителите в по-широкия регион се изпращат сигнали на мобилни телефони, когато бъдат открити съветски дронове, които се насочват към тях.

Тудор Чернега, кмет на община Чаталкьой, която включва селцето Плауру, сподели обаче, че неприятният мобилен сигнал там лимитира успеваемостта на предизвестията.

В изказване предишния петък румънското министерство на защитата сподели, че към 100 американски бойци и четири проектирани от Съединени американски щати изтребители F-16 са пристигнали във военновъздушна база Борча на към 150 км южно от Измаил.

От средата на септември министерството също по този начин разшири неразрешената за полети зона по продължение на сектор от границата с Украйна до до 30 км навътре в Румъния и до височина от 4000 метра като възпиращо средство против съветски дронове, навлизащи във въздушното пространство на Румъния за постигане на противников цели.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели пред кореспонденти в Киев в четвъртък, че няма доказателства, че съветските удари покрай украинско-румънската граница са съзнателно нахлуване против Румъния , само че ги дефинира като " безразсъдни " и " дестабилизиращи ".

Говорителят на румънското министерство на защитата Константин Спину също сподели, че няма индикации, че Русия има желание да нападна Румъния, само че че естеството на офанзивите на близка украинска територия прави на практика невероятно предотвратяването на всички опасности.

Източници от защитата споделиха, че не е регистриран нито един случай, когато изцяло функциониращи съветски дронове са навлезли в румънското въздушно пространство и че трите известни случая на дронове или техни остатъци, паднали вътре в страната, не съдържат експлозиви.

През юли, когато когато стартира съветската акция за въздушни удари по украинските дунавски пристанища, руснаците реализираха по-значими триумфи, защото Украйна не беше основала обширни системи за противовъздушна защита в региона.

Сега, откакто към този момент ги има, атакуващите дронове нормално летят по-ниско, което ги прави по-трудни за събаряне, те постоянно следват течението на Дунав и идват на рояци, евентуално включващи подправени дронове, с цел да се опитат да изтощят защитата на Украйна, споделиха източниците.
 Медведев: Русия има все по-малко благоприятни условия, с изключение на директен конфликт с НАТО
Медведев: Русия има все по-малко благоприятни условия, с изключение на директен конфликт с НАТО

Той изброи няколко събития, които вършат пряк конфликт сред Русия и НАТО по-вероятен
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР