Румъния пое официално ротационното председателство на Съвета на ЕС за

...
Румъния пое официално ротационното председателство на Съвета на ЕС за
Коментари Харесай

Румъния пое председателството на ЕС, лидерите слушаха `Румънска рапсодия`

Румъния пое публично ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз за шест месеца, церемонията се състоя в концертната зала Атенеум в Букурещ. 

" Днес повече от по всяко време било имаме вяра, че Европейският съюз несъмнено е сполучлив, мощен и жизнерадостен план ", съобщи румънският президент Клаус Йоханис. Премиерът Виорика Дънчила увери, че вътрешнополитическите битки няма да навредят на румънското председателство. 
" Някои в Брюксел имат вяра, че политическите битки и безпокойството поради върховенството на закона могат да засенчат главната отговорност на Румъния да търси консенсус сред държавните управления от Европейски Съюз по редица европейски въпроси. Ние ще покажем, че Румъния е добре готова да ръководи значимите въпроси и че тя може да породи консенсус на европейско равнище ", акцентира Дънчила. 

На тържественото събитие участваха и водачите на Европейски Съюз. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер сподели: " Да, Европейският съюз е формиран от взаимни отстъпки, само че когато става дума за човешки права, когато става дума за правова страна, за битка с корупцията, няма вероятен компромис ", съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пък сподели, че " някои в Европейски Съюз си мислят, че е знак за мощ това, че работят отвън разпоредбите ". " Но те бъркат, това е знак за уязвимост ", добави той.
" Призовавам румънците да пазят основите на нашата политическа цивилизация - свободата, интегритета, зачитането на истината в публичния живот, на правовата страна, на конституцията ", добави Туск. Речта си той произнесе на румънски език и беше мощно приветстван. 

На церемония вечерта отсъстваше ръководителят на Камарата на депутатите и водач на социалдемократите Ливиу Драгня. Той стартира пред европейското правораздаване процедура против Европейска комисия поради това, че неговата хипотеза за непорочност не е била задоволително спазвана в следствие против него за хипотетични измами с европейски фондове, напомня Агенция Франс Прес. 
По време на церемонията в Букурещ макар снега стотици стачкуващи се събраха пред концертната зала, размахвайки знамената на Румъния и на Европейски Съюз. Техният митинг целеше да насочи вниманието върху корупцията в държавното управление, отбелязва АП. 
Върху фасадата на постройката, в която бе плануваната вечеря на европейските представители, прожектор " изписа ", че протестиращите " желаят Европейски Съюз ", а ръководещите социалдемократи " желаят Русия ".

По време на концерта в Атенеум политиците пък изслушаха оркестър, изпълняващ пламенната творба " Румънска Рапсодия " на Джордже Енеску.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР