Румъния отново остана без правителство и изпадна в тежка политическа

...
Румъния отново остана без правителство и изпадна в тежка политическа
Коментари Харесай

Хаос и несигурност: Румъния изпадна в нова криза


Румъния още веднъж остана без държавно управление и изпадна в тежка политическа рецесия тъкмо в пика на четвъртата вълна на пандемията. Но този път мнозина виждат виновността за това у президента Клаус Йоханис. Какво се случва в Румъния?

Правителството на премиера Флорин Къцу падна след избор на съмнение

Коалиционни интриги, министерски рокади и оставки – политическият безпорядък в Румъния в последните седмици се засилваше. Във вторник се стигна и до неговата кулминационна точка: държавното управление на националлибералния министър председател Флорин Къцу, което ръководи от едвам девет месеца, падна след избор на съмнение, иницииран от опозиционната Социалдемократическа партия. Така – в пика на четвъртата Ковид вълна, която докара до претъпкани лечебни заведения и близо 15 хиляди нови инфекции среднодневно.

Вотът на съмнение мина с над 90 % от гласовете на присъстващите в залата депутати. Още две партии – крайнодесният Алианс за обединяване на румънците и зелено-либералният Съюз за избавление на Румъния също бяха поискали сходно гласоподаване.

Политическата неустойчивост продължава години
Редакцията предлага
Румъния се намира в неуместна политическа обстановка. След парламентарния избор, който се организира предишния декември, страната за първи път от 2012-а година насам разполагаше с ръководещо болшинство, което не е в противоборство с президента на страната. Бившият президент Траян Бъсеску и актуалният години наред водеха война със социалдемократите, които се осланяха на националистическа и антиреформистка политика. Правомощията, които конституцията на Румъния дава и на държавното управление, и на президента, от десетилетия водят до политическа обсада. Конституционна промяна по този начин и не бе извършена.

От 2012-а година насам в Румъния се смениха 17 министър-председатели и 13 държавни управления. В политиката на страната, белязана от буксуващи промени и тежки обществени проблеми, едно нещо е устойчиво - неустойчивостта.

Миналогодишните парламентарни избори сътвориха условия това се да се промени. Близката до президента Йоханис Национална демократична партия съумя да образува коалиция със зелено-либералния Съюз за избавление на Румъния и партията на Демократичен съюз на унгарците в Румъния. Новият кабинет на Флорин Къцу показа амбициозна стратегия за промени, главно в обществената администрация и правораздаването.

Кой в действителност желае да реформира Румъния?

Оказа се обаче, че националлибералите и представителите на унгарците не са толкоз заинтригувани от антикорупционните ограничения, деполитизирането на обществената администрация и закриването на, основано през 2018-а от социалдемократите и постоянно подложено на критика от европейските институции.

Напрежението сред съдружните сътрудници ескалира през август, в следствие от което министър председателят Флорин Къцу уволни правосъдния министър от Съюза за избавление на Румъния. А партията му напусна ръководещата коалиция.

В редиците на ръководещите националлиберали също се води битка за превъзходство. В края на септември министър председателят Къцу бе определен за водач на партията, а ръководителят на Народното събрание Лудовик Орбан, който до този миг заемаше поста, заплаши, че ще я разцепи.

Президентът Йоханис не оправда упованията

В своето послание след вота на съмнение президентът Клаус Йоханис упрекна като цяло „ политиците “ за рецесията, в която Румъния изпадна. Вместо да решат проблемите, провокирани от пандемията и цената на горивата, те са вкарали страната в нова политическа неустановеност.

Политическата рецесия удря страната посред четвъртата вълна от корона-пандемията

Много наблюдаващи дефинират изявлението на Йоханис като цинично, тъй като виждат в него главния провинен за актуалната рецесия. Сериозни са съмненията, че той е взел участие интензивно в разрушаването на обединението. На някогашния към този момент министър председател Къцу постоянно се гледа като на марионетка на президента. Каква е мотивацията на самообявилия се модернизатор Йоханис да смъкна реформаторската коалиция не е ясно. Според мнозина, той не може да отговори на упованията.

„ Йоханис по този начин и не разбра изцяло ролята на президента и огромната политика “, написа по този мотив Кристиан Пантази от портала G4media. Един образец за това: в, облечен в бял костюм президентът посети безценен голф клуб покрай родния си град Сибиу. „ Бих желал да насърча допустимо най-вече хора да открият този хубав спорт, който предлага такова задоволство “, съобщи той. А доста румънци направиха паралел с известното изявление на френската кралица Мария-Антоанета за пастите. Сега Йоханис им предлага не да ядат пасти, а да играят голф.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР