Румъния отбелязва растеж на икономиката сиИкономиката на Румъния се очертава

...
Румъния отбелязва растеж на икономиката сиИкономиката на Румъния се очертава
Коментари Харесай

Ройтерс: Икономиката на Румъния дърпа напред, изпреварва съседните държави

Румъния отбелязва напредък на стопанската система си
Икономиката на Румъния се обрисува да изпревари стопанските системи на прилежащите страни, които стагнират, подкрепена от европейските фондове, стабилната национална валута и задграничните вложения, подтиквани частично от преместването на активността на компании от Русия и Украйна, оповестява организация Ройтерс.

Международният валутен фонд (МВФ) чака румънската стопанска система да записва тази година напредък от 3,1 %, а даже по-скромната прогноза на Европейската комисия от 1,8 % я слага пред Полша, която се чака да реализира растеж от 0,7 на 100, и Унгария, която се сблъсква със закъснение на стопанската система и ускорена инфлация.

Икономическият напредък в Румъния идва след десетилетие, през което една от най-бедните страни в Европа понижи изоставането си от прилежащите страни, с цел да се трансформира във втората най-голяма стопанска система в Източна Европа след Полша. Според последните данни на Евростат Брутният вътрешен артикул (БВП) на глава от популацията в Румъния, измерен в паритет на покупателната дарба, възлиза през 2021 година на 74 % от междинния в Европейски Съюз, което е повишаване с 21 процентни пункта по отношение на 2010 година

Перспективите пред Румъния се поддържат от статута й на страна членка на Европейски Съюз и положителните връзки с Брюксел. Докато управляващите в Будапеща и Варшава спорят с Брюксел за изискванията, на които би трябвало да дават отговор като правова страна, с цел да получават милиардите евро, планувани в Механизма за възобновяване и резистентност, Румъния изтегли към този момент шест милиарда евро под формата на грантове и нисколихвени заеми.

Премиерът Николае Чука сподели, че държавното управление желае да усвоява годишно над 10 милиарда евро – еквивалента на четири % от Брутният вътрешен продукт, от европейското финансиране на стойност близо 90 милиарда евро, което ще бъде предоставено разполагаем на Румъния до 2027 година

След постигнатия прогрес в правосъдните промени Европейската комисия предложи през ноември анулация на Механизма за съдействие и инспекция, въведен през 2007 година, когато Румъния се причисли към блока.

Стандарт енд Пуърс, както и други рейтингови организации, които дават на Румъния най-ниската капиталова степен в очакване на понижаване на бюджетния недостиг, уточни, че чака Румъния да реализира прогрес в промените, включени в проекта за възобновяване и резистентност, с цел да получи европейските средства.

Стабилността на националната валута – румънската проливам, е различен положителен фактор, изключително спрямо унгарския форинт, който предходната година доближи исторически ниски равнища. По-високите заплати към този момент накараха някои маджарски жители да стартират работа в индустриалните зони в западната част на Румъния, отбелязва Ройтерс. Проучване на организацията демонстрира, че множеството икономисти чакат ново доста обезценяване на форинта през 2023 година, до момента в който обменният курс на румънска проливам се чака да се обезцени напълно леко.

Преместването на активността на компании от Русия и Украйна в прилежащи страни с ниски разноски повиши равнището на задгранични вложения в Румъния в интервала януари-октомври до 9,39 милиарда евро, което е най-високото ниво от присъединението на страната към Европейски Съюз.

Проучване, осъществено през 2022 година от консултантската компания „ Ърнст енд Янг “ демонстрира, че над половината от 101 интервюирани задгранични компании имат проекти да стартират или да разширят активността си в Румъния, по-специално в областта на логистиката и веригите на доставки, което слага Румъния на четвърто място в Европа по планове за вложения.

Въпреки че Румъния няма единна организация за поощряване на вложенията, публични лица от министерството на предприемачеството и туризма обявиха пред Ройтерс, че преглеждат пет вероятни плана за пренасяне от Русия, Беларус и Украйна на стойност от 705 милиона евро.

Една от компаниите, която е решила да се реалокира в Румъния, е финландският производител на автомобилни гуми „ Нокиан тайърс “, който разгласи, че възнамерява да влага 650 милиона евро, с цел да построи цех в Орадя в северозападната част на Румъния.

Директорът за връзките с вложителите в „ Нокиан тайърс “ Паиви Антола посочи, че компанията е анализирала над 40 вероятни местоположения за завода си, като е държала сметка за наличната работна ръка, логистичните преимущества, източниците на възобновимата сила и достъпа до железопътна мрежа.

Румънската стопанска система изпитва и някои компликации, като огромния недостиг по настоящата сметка, застаряването на популацията и бюрокрацията, която затруднява развиването на инфраструктурата. Намаляването на бюджетния недостиг ще бъде мъчно постижимо преди изборите през 2024 година, отбелязва Ройтерс.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР