Румъния осъмна с предупреждение за възможно нарушаване на въздушното й

...
Румъния осъмна с предупреждение за възможно нарушаване на въздушното й
Коментари Харесай

Съмнения за руски дрон във въздушното пространство на Румъния

Румъния осъмна с предизвестие за допустимо нарушение на въздушното й пространство и подозрения за паднал летящ обект в Галац. След близо 12-часова интервенция подобен обаче не е открит и издирването е прекъснато.

Заради зачестилите офанзиви с съветски дронове против украински пристанища Букурещ взе решение да реалокира противовъздушната защита по-близо до дунавската си граница и да ускори военното наличие.

Поредна безсънна нощ за жителите на румънските градове по поречието на Дунав наоколо до границата с Украйна. Около пулонощ в областите Галац и Тулча се задейства радарната система за наблюдаване на румънската войска.

" Бях тук, само че не чух нищо, таксиметровите водачи споделиха, че нещо е паднало ", описа мъж.

След получен сигнал, проверяващите откриват координатите и изолират региона. В покрайнините на Галац стартира издирвателна интервенция с присъединяване на десетки пожарникари, жандармеристи и служители на реда.

" Утре заран ще подновим търсенето, мрачно е ", сподели следовател.

Властите в това време издават предизвестие за вероятни падащи от небето обекти и поучават хората да се скрият на безвредно място.

" Тази нощ към 0 часа и 15 минути диспечерите от Инспектората за изключителни обстановки получават сигнал за неоторизирано нахлуване в националното въздушно пространство. Предприети са ограничения за предварителна защита и намеса на национално и районно равнище ", съобщи полковник Йон Кристиан, шеф на Инспектората за изключителни обстановки в Браила.

Сигналът съответствува с нова серия офанзиви против цели в Украйна. Румънските военни засичат дронове, ориентирани към украински пристанища.

" Чух звук, сякаш беше аероплан, летеше ниско и прекоси гората - пристигна оттова, от река Прут, и падна ", сподели мъж.

В 12 часа по обяд издирването на възможен летящ обект е прекъснато, откакто подобен не е открит. Това не е първи сходен случай. На няколко пъти в Румъния бяха открити парчета от дрон, сходен на употребяваните от Русия против Украйна.

По оценки на НАТО и на румънското министерство на защитата няма данни за преднамерени съветски офанзиви против съюзническа територия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР