Румъния очаква да добие първия природен газ от Черно море

...
Румъния очаква да добие първия природен газ от Черно море
Коментари Харесай

Румъния очаква да започне добив на газ от Черно море още през лятото

Румъния чака да добие първия природен газ от Черно море в средата на тази година, заяви румънският министър председател Николае Чука, представен от Българска телеграфна агенция. Очаква се да бъдат добивани към 1 милиард кубически метра газ годишно, което съставлява 10% от годишното ползване на Румъния. За съпоставяне, на България са нужни към 3 милиарда куб. метра газ годишно.

" Първият газ от Черно море ще бъде придобит от Black Sea Oil and Gas в средата на тази година и тогава ще разполагаме с спомагателен 1 милиарда куб. м годишно.

В периметъра Караджеле има очаквания и се разисква, че първият газ ще бъде придобит през 2024 година, а в периметъра Нептун Дийп не можем да се надяваме на рандеман по-рано от края на 2026-2027 година ", сподели румънският министър председател в предаване на публичната телевизия TVR1. Николае Чука разяснява, че Румъния има шанс, че разполага с този изключително значим запас в този миг.

Румънският министър председател изясни, че въпреки сега да има задоволително газ за потреблението на популацията и индустрията в страната, към момента е належащо в допълнение количество от към 20% от годишното ползване - от които 10% ще бъдат обезпечени от добива от компанията в Черно море.

Предвижда се на следващия ден да се проведат диалози с българския министър-председател за завършването на интерконектора сред Гърция и България, с цел да може да се употребява и втечнения газ. А той може да бъде доставен в Средиземно море и разтоварен на терминали в Гърция или Турция, уточни още румънският министър председател.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР