Румъния обяви, че планира да въведе данък захар върху безалкохолните

...
Румъния обяви, че планира да въведе данък захар върху безалкохолните
Коментари Харесай

Румъния планира данък захар за борба със затлъстяването

Румъния разгласи, че възнамерява да вкара налог " захар " върху безалкохолните питиета за битка със затлъстяването. Балканската страна ще последва няколко европейски страни като Франция, осведоми Агенция Франс Прес.
" Този налог има за цел да обезсърчи потреблението на питиета със захар и да усили данъчните доходи, които ще бъдат отделени за опазване на здравето и обучение ", се споделя документ на финансовото министерство.
" Епидемията от затлъстяване в Европейски Съюз е голяма тежест върху здравните системи ", написа в документа.
Новият налог би трябвало да усили постъпленията с 66 милиона евро до края на 2019 година и ще бъде въведен като част от по-голяма актуализация на бюджета, която също ще включва увеличение на акциза върху цигарите и бюджетни съкращения в някои сфери на публичните разноски.
Правителството се пробва тази година бюджетният недостиг да е 2.76 на 100, само че задачата е сложна, защото през 2018 година бяха увеличени пенсиите и заплатите на държавните чиновници.
Опозицията се присмя на новия налог, като акцентира, че сходно предложение на либералите през април е било отхвърлено от държавното управление.
Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в Румъния жигосах налога като " дискриминиращ " и предизвести, че ще навреди на бранша, който е обезпечил 60 000 работни места.
Според консултантската компания KeysFin пазарът на безалкохолни питиета в Румъния се прави оценка на 1.2 милиарда евро.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР