Румъния направи обратен завой по отношение на църквите и предстоящите

...
Румъния направи обратен завой по отношение на църквите и предстоящите
Коментари Харесай

Румъния направи обратен завой – Великден у дома, а не в църквата

Румъния направи противоположен завой във връзка с църквите и идните Великденски празници , оповестяват локални медии и " Политико ".

Полицията няма да взе участие в разпространението на Благодатния огън до поклонниците от името на Румънската православна черква на Великден, разгласи вътрешният министър Марчел Вела.
 Вече 357 жертви на ковид в Румъния
Вече 357 жертви на ковид в Румъния

Заразените са общо 6 879 души

Той означи, че Министерството на вътрешните работи е трансформирало изискванията на съглашението с Румънската православна черква, представлявана от патриарх Даниил. Ведомството акцентира, че протоколът е преразгледан предвид на последните прогнози на експертите по отношение на разпространяването на ковид в Румъния.

Първоначалното съглашение, което министър Вела разгласи във вторник, включваше изключения за някои ограничавания, наложени в битката с вируса. Споразумението беше остро подложено на критика, в това число и от президента Клаус Йоханис, който изиска държавното управление да го преразгледа и прикани румънците да си останат по домовете на Великден, с цел да се избегнат още погребения след празниците.
 Румъния удължи изключителното състояние до 15 май
Румъния удължи изключителното състояние до 15 май

В Румъния инфектираните с ковид са близо 7000, а умрелите са 332

Според новото съглашение християните няма да могат да отидат на църква в петък и събота, с цел да си вземат от обредния самун. Също по този начин няма да могат да излязат от домовете си, с цел да си вземат от Благодатния огън.

Вместо това представители на църквата и доброволци ще вървят от врата на врата, с цел да занесат от обредния самун и от огъня на вярващите. Обредният самун ще бъде раздаден в петък, събота и неделя, до момента в който Благодатният огън ще бъде публикуван в събота вечерта от 20,00 часа локално време, разгласи Вела.

Тези, които живеят в жилищни кооперации, ще би трябвало да изберат един човек, който ще е виновен за разнасянето на хляба и огъня в постройката.

Министърът посочи, че няма да се разрешава на хората да участват на Великденската работа нито в църквата, нито извън.
 Поне 10 новородени в Румъния са инфектирани с ковид
Поне 10 новородени в Румъния са инфектирани с ковид

Заразил ги е медицинският личен състав

Междувременно през днешния ден румънският парламент с огромно болшинство поддържа удължение на изключителното състояние с един месец . Парламентът задължи държавното управление да показва отчет за всички ограничения всяка седмица и също по този начин ограничи пълномощията на държавното управление да приема военни укази.

В Румъния има повече от 7200 инфектирани с ковид и 387 умряли.

Вчера стана ясно, че православните християни в Северна Македония и Сърбия се готвят за Великден със затворени църкви.

Припомняме, че в България църквите няма да бъдат затваряни по време на Великденските празници.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР