Румъния изрази тревога в понеделник от знаците, че съседна Украйна

...
Румъния изрази тревога в понеделник от знаците, че съседна Украйна
Коментари Харесай

Румъния е разтревожена, че Украйна дълбае канал в делтата на Дунав

Румъния изрази паника в понеделник от знаците, че прилежаща Украйна копае канал в екологично предпазена зона в делтата на Дунава, заяви Ройтерс.

Украйна транспортира зърно по канала Бистре и търси други направления за експорт на зърно поради ограничавания достъп до нейните черноморски пристанища. Миналата седмица Киев заяви, че газенето на корабите, преминаващи през канала, внезапно се е нараснало.

Румъния съобщи, че е загрижена, че всевъзможни работи в делтата, която двете страни споделят, могат да застрашат дивата природа и да нарушат интернационалните контракти за запазване на околната среда.

" Украинският дипломат ще бъде в (румънското) външно министерство в понеделник, където ще бъде помолен да разреши на румънските управляващи да ревизират персонално работата ", сподели румънският министър председател Николае Чука.

Румънското външно министерство съобщи, че не е давало единодушие за каквото и да е удълбочаване на канала и е поискало от Украйна да обясни обстановката и да допусне специалисти, които да създадат измервания и да вземат проби.

 Пеликани прелитат над делтата - една от най-богатите естествени зони в Европа, която е част от естественото международно завещание
© Reuters

Пеликани прелитат над делтата - една от най-богатите естествени зони в Европа, която е част от естественото международно завещание

В петък министерството на инфраструктурата на Украйна заяви в " Туитър ", че газенето на корабите, преминаващи през канала, се е повишило до 6.5 метра от 3.9 метра.

" Това е чудесна опция за увеличение на потенциала на река Дунав и експортния оборот на пристанищата. Продължаваме да развиваме Дунавския пристанищен клъстер с нашите европейски сътрудници ", прибавят от Киев.

Ден по-късно посолството на Украйна в Букурещ беше представено от румънския новинарски уеб страница G4Media, че драгирането е част от рутинната работа по канала, без да навлиза в детайлности.

Делтата на река Дунав, един от районите с най-голямо биоразнообразие в Европа, където река Дунав се среща с Черно море, се намира най-вече на територията на Румъния.

С стеснен достъп до тези черноморски пристанища, Украйна трябваше да изнася зърно през прилежащите си страни с железопътен, авто или речен превоз. Износителите са изпратили 8.6 милиона тона украинско зърно през румънското черноморско пристанище Констанца предходната година, оповестиха от пристанищните управляващи.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР