Румъния изправена пред нов епизод от войната между управляващите и

...
Румъния изправена пред нов епизод от войната между управляващите и
Коментари Харесай

Разпитват Лаура Кьовеши за подкуп от 56 677 евро. Тя: Опитват да ме спрат за европрокурор

Румъния изправена пред нов епизод от войната сред ръководещите и някогашната шефка на битката с корупцията
Румъния е разтърсена още веднъж от политическа драма, в центъра на която е някогашната основна антикорупционна прокурорка Лаура Кьовеши. Става въпрос за следващия рунд от епичната омраза сред нея и шефовете на ръководещата румънска Социалдемократическа партия.

Преди дни стана ясно, че Кьовеши е отпред измежду тримата любимци за началник на новосъздаващата се Европейска прокуратура, която би трябвало да проработи до 2020 година Тъй като претендентите за поста не се оферират от страните, ръководещите в Букурещ нямаше по какъв начин да спрат Кьовеши да се кандидатира и те, по всичко проличава, вършат всичко допустимо да провалят възможностите ѝ за влиятелната позиция.

Първо министърът на правораздаването Тудорел Тоадер изпрати писмо до европейските си сътрудници, в което показа в мощно неподходяща светлина Кьовеши. Той я упреква, че

е подписала

“тайни и

антидемократични

контракти ”

с румънските разследващи служби предвид на съдействие по следствия, свързани с националната сигурност или корупцията. Министърът прави съпоставяне с мрачните времена на политическата полиция на румънския комунистически режим.

“Подобни протоколи, оповестени за неконституционни, припомнят на преплитането на политика, Секуритате и използване на законите при комунистическия режим ”, се споделя в писмото. Преди това правосъдният министър се закани, че ще направи всичко по силите си, с цел да блокира вероятно предопределение на Кьовеши.

Паралелно тя бе призована да се яви на разпит като обвинена в спецотдела за следствие на закононарушенията в правосъдната система - и то тъкмо

в деня, когато

имаше билет да

лети за Брюксел, с цел да взе участие в процедурата за избор на европрокурор. Срещу Кьовеши са отправени обвинявания в корист със служебно състояние, приемане на рушвет и лъжесвидетелство. Тя призна, че всичко това ще удари по престижа ѝ пред евроинституциите.

Основното обвиняване е, че е получила рушвет от 268 689 леи (56 677 евро) от предприемача Себастиан Гица, когато е била основен антикорупционен прокурор на Румъния. Делото е формирано през декември 2018 година след сигнал на самия Гица, който избяга в Сърбия, откакто бе изпратен на съд по няколко каузи за корупция. Той твърди, че

през 2011 година

Кьовеши го е

заставила

да заплати

268 689 леи

за връщането от Индонезия в Румъния на някогашния финансов шеф на рухналия Национален капиталов фонд Николае Попа.

Фондът рухна през 2000 година Това бе един от най-големите финансови кавги в посткомунистическа Румъния. Попа бе наказан задочно на 15 години затвор през 2006 година Той избяга и бе хванат в Индонезия през 2009 година Върнаха го в страната през 2011 година, а в това време присъдата му бе понижена до 10 година и четири месеца затвор. През септември 2017 година Попа бе освободен условно.

Кьовеши е упрекната също, че като очевидец по дело през 2017 година е излъгала, че не е имала никакви персонални връзки с Гица.

Пред радио “Европа Еф Ем ” някогашната антикорупционна прокурорка разяснява приемането на призовката като опит да бъде попречено на кандидатурата ѝ за Европрокуратурата. “Разбира се, че започването на наказателно гонене е направено, с цел да бъда блокирана в тази процедура, а не с цел да бъде открита истината ”, сподели някогашната боркиня №1 против корупцията в Румъния. Тя обаче уточни, че няма желание да се отхвърля и ще се яви на решаващото чуване в Европарламента на 26 февруари. Кьовеши

няма възбрана да

напуща Румъния

и излетя за Брюксел на 18 февруари.

Друг подробност, който не наподобява инцидентен, е, че прокурор по делото, формирано по сигнала на Гица, е Адина Флоря. Тя беше препоръчана от министъра на правораздаването Тудорел Тоадер за наследница на Кьовеши като основен антикорупционен прокурор, само че кандидатурата ѝ беше отхвърлена от президента Клаус Йоханис.

“От две години и половина съм унизена. Наказателни тъжби, дисциплинарни искове. Имам 4 дисциплинарни желае,

имам 18

наказателни

каузи

Не съм единствената в тази обстановка. Всички, които си вършеха работата в магистратурата, имат проблеми. Председателката на Върховния съд има дисциплинарен иск, членовете на Висшия съвет на магистратурата, които са по-гласовити, са разследвани дисциплинарно. Прокурорите и съдиите, които разясниха правосъдните закони, са разследвани дисциплинарно ”, съобщи още Кьовеши.

45-годишната юристка ръководеше Националната дирекция за битка с корупцията от 2013 до 2018 година По време на нейното управление стотици политици и членове на администрацията бяха правосъдно преследвани и наказани за корупция. Сред тях е и шефът на ръководещите социалдемократи Ливиу Драгня, чиято условна присъда за изборни измами от 2015 година го лиши от опцията да заеме поста министър председател, когато партията му завоюва изборите през 2016 година Оттогава Кьовеши се трансформира в негов зложелател №1 и офанзивите против нея се заредиха една измежду друга.

Въпреки че президентът Йоханис я бранеше до последно, в последна сметка се стигна до отстраняването ѝ през лятото на 2018 година Министърът на правораздаването Тоадер изиска оставката ѝ с претекст за превишаване на пълномощия и производство на каузи.

Случващото се в Румъния, която сега ръководи Съвета на Европейски Съюз, разтревожи редица европейски политици. Председателят на комисията по европейски въпроси в Бундестага Гюнтер Крихбаум е изпратил писмо до първия зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, в което показва, че

с формираното

против Кьовеши

дело е премината

“червена линия ” Според него следствието е политически стимулирано и има за цел “да осуети многообещаващата кандидатура на Лаура Кьовеши за поста основен прокурор на Европейската прокуратура ”.

“Какво още би трябвало да направи в напъните си за разглобяване на правовата страна румънското държавно управление, с цел да накара най-сетне Европейска комисия да открие наказателна процедура по член 7-и ”, пита в писмото си Крихбаум. Процедурата по член 7 води до заледяване на някои права на страните членки и по-специално правото на глас.

Новият епизод към Кьовеши още веднъж раздели румънското общество. Управляващата Социалдемократическа партия прикани правораздаването да бъде оставено да си свърши работата. “Спрете да политизирате повдигането на обвиняване на госпожа Кьовеши! ”, моли партията на страницата си във фейсбук. “Имайте доверие в правораздаването и оставете доказателствата да приказват, а не политиците ”, желаеха социалдемократите.

Румънският президент Клаус Йоханис пък настоя пред Специалния отдел за следствие на закононарушенията на магистратите за уточнения по случая “Кьовеши ”. Държавният глава отбелязва, че този специфичен отдел не би трябвало под никаква форма да бъде политически инструмент и средство за заплашване на магистрати и прокурори.

Борбата с корупцията в Румъния ще продължи макар всички “агресивни старания на тези, които желаят да управляват правораздаването и да слагат на колене правовата страна ”, се споделя в изказването на Йоханис.

Дори някогашният румънски президент Траян Бъсеску, който от наставник в един миг се трансформира в отрицател на дейностите на Кьовеши, съобщи, че в случай че румънската страна няма задоволително мощни доказателства против Кьовеши и не може да я изпрати незабавно в съда, тогава тя би трябвало да продължи с кандидатурата си за основен европейски прокурор, тъй като се употребява с хипотеза за непорочност. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР