Румъния има план да навлезе на пазара на редкоземни елементи

...
Румъния има план да навлезе на пазара на редкоземни елементи
Коментари Харесай

Румъния възражда стари мини в опит да спечели дял от пазара на електрически батерии

Румъния има проект да навлезе на пазара на редкоземни детайли и да се трансформира в снабдител на детайли за производството на фабрики за електрически акумулатори, като упованията са това да подсигурява на страната вложения в размер на десетки милиони.

Северната ни съседка към този момент е подхванала първите стъпки в тази посока, като отваря още веднъж затворени остарели мини.

Досега работата в три такива за редки метали е била обновена за първи път от три десетилетия насам, показва румънският министър на стопанската система Никулае Бадалау.

В изявление, представено от Bloomberg, той показва, че задачата е там да се добиват детайли като европий и диспросий. Държавата към този момент води договаряния с производители на електрически акумулатори, за които ще се доставят тези редкоземни детайли.

А съгласно прогнозите това може да отключи вложения в размер на над 50 милиона евро или 57 милиона $ за Румъния.

" Искаме да станем член на European Battery Alliance ", показва Бадалау.

" Това ще подсигурява, че най-малко един от заводите за произвеждане на акумулатори, планувани да отворят в района от няколко разнообразни компании, ще бъде позициониран тук ", добавя министърът.

Сред производителите, които възнамеряват построяването на такива заводи в района или търсят опция за партньорство за доставките на първични материали за акумулатори са Daimler, Johnson Matthey и Rio Tinto. Първите две евентуално ще изградят фабрики в Полша, а третата - в Сърбия. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР