Румъния и България се наричат ​​портите на алианса в Югоизточна

...
Румъния и България се наричат ​​портите на алианса в Югоизточна
Коментари Харесай

САЩ подготвят Румъния и България за война с Русия

Румъния и България се назовават ​​портите на алианса в Югоизточна Европа, през тези страни минава пътят от Черно море към сърцето на Европа. По мнението на западни военни специалисти, дружно с Балтика и Северния Атлантик, те ще станат първите бойни полета.

България се счита за слабото звено в тази структура. Българската войска не разполага със модерни зенитни и противоракетни системи, а първите осем F-16, които българите ще получат от съдружниците, ще застанат на бойно дежурство чак през 2028-2030 година Румъния и България имат намерение да отразяват хипотетични морски офанзиви на съветския флот с противокорабни ракети, брегова артилерия и минни полета.

Министерството на защитата на двете страни в този момент се концентрира върху развиването на тези типове оръжие и авиация. Към 2024-2028 гг., румънският флот ще бъде оборудван с последно потомство противокорабни ракети Naval Strike Missile. Румъния също по този начин ще купи два използвани миночистача от Обединеното кралство по силата на договорката G2G и две френски подводници Scorpene за 2 милиарда евро за осем години.

Най-уязвимата точка е Добруджа, област на кръстопътя на границите на Румъния и България. Чрез Добруджа двете страни получават изход на море (т.нар. трако-илирийски коридор). Тук Румъния има две военни бази - 86-та авиобаза в Борча и 57-ма авиобаза " Михаил Когълничану " на 26 км. от Констанца. И в двете вземат участие военновъздушните сили на Съединени американски щати и други страни от НАТО. Тук, в Добруджа, е дислоцирана френската система за Противовъздушна отбрана SAMP/T MAMBA. В Румъния има 3000 американски бойци, в това число 101-ва въздушнодесантна дивизия. Тази част е ситуирана най-близо до румънско-украинската граница.

В България няма американски бази, само че има така наречен общи военни уреди: логистичен център в Бургас на брега на Черно море, и намиращите се близо до София военновъздушни бази в Граф-Игнатиево /край Пловдив/ и в Безмер (последната се смята за една от най-важните американски бази отвън САЩ).

Черноморското направление, където Русия резервира преференциална позиция, ще бъде основно при възможен конфликт. Балтика и Северният Атлантик ще бъдат от второстепенно значение. Подкрепления за румънските и българските войски и контингента на НАТО в Добруджа ще бъдат трансферирани от Германия директно през Чехия, Австрия и Унгария и от Италия през Гърция и Северна Македония.

За НАТО казусът е, че при положение на война, Унгария, която счита румънска Трансилвания за унгарска земя (загубена след провалянето на Будапеща в Първата международна война по силата на Трианонския договор), може да се окаже несговорчива. Както и Сърбия, която при нови условия сигурно ще стартира да взема решение казуса с Косово и Северна Македония, а и Турция, която има териториални разногласия с Гърция.

При крах на румънско-българската формация, Русия ще стигне до южните граници на Германия и ще бъде на 700 км. от Париж, плаши съгражданите си румънското издание Defense Romania.

В началото на юни аналитичният център New Strategy Center (Румъния) с присъединяване на европейски специалисти организира в Тимишоара конференция „ Предизвикателствата пред сигурността в Балканския район “. Беше маркирано, че Румъния играе значима роля при положение на утежняване на стратегическата позиция на НАТО на Балканите, а Полша играе значима роля при положение, че Западът загуби надзор над Украйна.

Букурещ и Варшава са стратегически съдружници, Вашингтон и Брюксел работят за модернизиране на военно-логистичните връзки сред двете страни. Проектът Rail2Sea („ Железопътна линия до две морета “) ще свърже полския Гданск с румънския Констанца, трансевропейският пътен маршрут Via Carpathia („ Карпатският път “) ще свърже пътната мрежа. Това ще се употребява за бързо прекачване на танкове и артилерия от Полша в Румъния и, назад, за опълчване на Русия, показва New Strategy Center.

Строителството се финансира от Вашингтон като част от Инициативата за Триморието, американски план за политическа и инфраструктурна интеграция на страните, ситуирани сред Адриатическо, Балтийско и Черно море. Третият кулоар ще минава от италианския Триест през Адриатическо море и въздушното пространство на Албания и Северна Македония.

За да балансират военния капацитет на двете страни, Съединени американски щати разположиха системата за противоракетна защита Aegis Shore в Северна Полша в Редзиково и авиобаза в Ласка, а в Южна Румъния в Девеселу и авиобаза в Кампия Турзи в Трансилвания. Това съглашение разрешава на НАТО да управлява целия източен фланг.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР