Румъния и България са най-миролюбивите държави на Балканите, предаде репортер

...
Румъния и България са най-миролюбивите държави на Балканите, предаде репортер
Коментари Харесай

България и Румъния – първи по миролюбие на Балканите

Румъния и България са най-миролюбивите страни на Балканите, съобщи кореспондент на БГНЕС. Те заемат надлежно 25 и 26 място в класацията „ Глобален показател на миролюбието “.

Въпреки споровете и насилието в целия свят „ Глобалният показател на мира “ за пръв път се покачва леко за последните 5 години. Това сочи отчетът на лондонския Институт за стопанска система и мир (IEP), който годишно прави оценка обстановката в над 160 страни по следните критерии: война, тероризъм, полицейско принуждение, експорт на оръжия, единодушие на обществото и съблюдаване на човешките права.

България и Румъния, които през последните 20 години се трансфораха в самобитен тандем в разнообразни ранглисти, този път имат мотив за горделивост. София и Букурещ са освен най-миролюбивите столици в Югоизточна Европа, само че съществено изпреварват по този показател редица водещи международни сили, в това число Съединени американски щати, която е с цели 100 позиции зад тях. Ние сме също по този начин компактно до Германия, локомотива на Европейския съюз, която е 22 и отбелязва спад с цели 4 места.

Особено позитивно наподобява нашето място на фона на една друга балканска двойка, която преди 20 години имаше тежки спорове с потреблението на оръжия. Сърбия и Албания са два пъти по-малко миролюбиви от България и Румъния, заемайки надлежно 50 и 51 място. Те са преди Сиера Леоне, в която по същото време, когато Югославия се разпадаше в кървави етнически войни поради сръбския национализъм /1991-1999 г./, се водеше война поради „ кървавите диаманти “.

Гърция, която е една от водещите страни освен в Европейски Съюз, само че и в света по разноски за защита, е 65 по миролюбие. Те е изпреварена нищожно от разделения на две остров Кипър, в чийто води наскоро бяха открити огромни залежи на природен газ. Това още веднъж сложи на дневен ред въпроса за Острова на Афродита в гръцко-турските връзки. Свидетели сме на честата проява на мощ в Източното Средиземноморие, което не способства за мира и стабилността в района. Другият участник в този спор Турция е може би най-немиролюбивата балканска страна. Тя е на 152 място и е с едно място преди последната десетка. С непосредствен до нея отрицателен резултат от великите сили е единствено Русия, която е даже по-назад с две места – 154.

Лидери и новобранци

Най-миролюбивият район в света, съгласно класацията на IEP, остава Европа. За това е съдействало намаляването на броя на терористичните актове през предходната година, а също по този начин намаляването на притока на мигранти, се споделя в отчета.

Първото място в рейтинга се резервира и той е за Исландия. Втора остава Нова Зеландия, а трета – Португалия.

Двете суперсили с най-големи военни арсенали – Съединени американски щати и Русия – са 128 и 154. Украйна, в която се води война поради Донбас, се изкачва с две позиции и в този момент е 150 сред Северна Корея и Судан.

За пръв път от доста години Сирия отлепя от дъното и от последна става предпоследна. Сега описът от най-миролюбиви страни приключва с Афганистан. Авторите на отчета обръщат изключително внимание на утежняването на ситуацията в Турция, Йемен и Никарагуа.

Цената на насилието в целия свят се прави оценка на 14,1 трилиона $ от Института за стопанска система и мир.

Основателят му Стив Кипели предизвестява, че лекото усъвършенстване през тази година към момента не значи наклонност. Всичко ще зависи от това по какъв начин се развива обстановката в Близкия изток, изключително към Иран. Конфликт с присъединяване на Техеран ще има съществени последствия за района и света, безапелационен е специалистът. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР