Румъния и България отчитат най-голям брой жертви в Европейския съюз

...
Румъния и България отчитат най-голям брой жертви в Европейския съюз
Коментари Харесай

България е втора в ЕС по жертви на пътнотранспортни произшествия

Румъния и България регистрират максимален брой жертви в Европейския съюз на пътнотранспортни катастрофи по отношение на размера на популацията, съгласно данни на Европейската комисия.

Общото нареждане на страните по брой на смъртните случаи не се е трансформирало доста спрямо интервала преди пандемията - през 2022 година най-безопасни са били пътищата в Швеция и Дания (съответно 21 и 26 смъртни случая на един милион жители), до момента в който броят на жертвите на пътнотранспортни катастрофи е максимален в Румъния и България (съответно 86 и 78 на един милион жители).

Средната стойност за Европейски Съюз е 46 смъртни случая на един милион поданици.

В същото време България регистрира понижение в броя на жертвите по пътищата в последните години. Намалението сред 2017 и 2019 година в страната е приблизително 17 на 100, при 11% приблизително за Европейски Съюз.

През предходната година при пътнотранспортни катастрофи в Европейски Съюз са починали към 20 600 души. В съпоставяне с 2021 година това е нарастване с 3% и се дължи на обстоятелството, че след пандемията нивата на придвижване се възвърнаха.

Еврокомисията акцентира, че доста от постигнатото през интервала на COVID-19 (включително спадът от 17%, който беше следен през 2020 година по отношение на 2019 г.), не е изгубено. В съпоставяне с предпандемичната 2019 година смъртните случаи са с 2 хиляди по-малко (-10 %). Целта на Европейски Съюз и Организация на обединените нации е до 2030 година броят на смъртните случаи при пътнотранспортни катастрофи да бъде понижен на половина.
В обособените страни членки напредъкът е доста несиметричен. Най-голямо понижение (над 30%) регистрират Литва и Полша, след тях се подрежда Дания с 23%.

За разлика от тях през последните три години броят на смъртните случаи по пътищата в страни като Ирландия, Испания, Франция, Италия, Нидерландия и Швеция е останал съвсем без смяна или се е нараснал.

Най-засегнати групи

Наличните данни от целия Европейски Съюз за 2021 година (за 2022 година към момента няма подробни данни) демонстрират, че 52% от смъртните случаи при пътнотранспортни катастрофи са настъпили по пътища отвън обитаеми места, 39% - по пътища в обитаеми места и 9% - по автомагистрали.

В три от всеки четири смъртни случая по пътищата починалият е бил мъж (78%).

 Кой е най-опасният ден за шофиране в България Кой е най-опасният ден за шофиране в България

Общо 45% от всички починали по пътищата са пътували с автомобил (шофьори и пътници), 18% са били пешеходци, 19% са употребили двуколесни моторни транспортни средства (мотоциклети и мотопеди), а 9% са били велосипедисти.

По пътищата в обитаемоте места обаче обстановката е доста по-различна: там близо 70% от общия брой на смъртните случаи съставляват уязвимите участници в придвижването (пешеходци, велосипедисти и ползватели на двуколесни моторни транспортни средства).
В обитаемоте места смъртните случаи при пътнотранспортни катастрофи най-често се дължат на произшествия с коли и камиони.

Сериозно безпокойствие поражда наклонността към увеличение на броя на велосипедистите, починали по пътищата на Европейски Съюз. Това е единствената група участници в придвижването, при която през последното десетилетие не се следи забележителен спад в броя на смъртните случаи.

Предварителните данни от Франция да вземем за пример сочат, че спрямо 2019 година през 2022 година броят на смъртните случаи на велосипедисти се е нараснал с 30%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР