Румъния, една от трите държави в Европейския съюз (ЕС) с

...
Румъния, една от трите държави в Европейския съюз (ЕС) с
Коментари Харесай

Минималната заплата в Румъния става близо 540 евро до три години

Румъния, една от трите страни в Европейския съюз (ЕС) с най-ниска минимална заплата дружно с България и Литва, възнамерява поетапно нарастване на минималното заплащане в страната с по 150 леи до 2500 леи до 2022 година.

Според нормативен акт, квалифициран от държавното управление, първото нарастване ще пристигна през януари идната година, излиза наяве от обява на локалния уебсайт Business Review.

В нея се показва, че по думите на Богдан Хосу, който е президент на Конфедерацията на профсъюзите Алфа минималната заплата в страната ще би трябвало да доближи 2500 леи в идващите три години. Това значи, че тя ще се равнява на 537 евро или на 1050 лв. месечно.

У нас тя беше увеличена при започване на 2018 година до 510 лв. или 260 евро, което беше със 70 лв. повече по отношение на предходното равнище.

През предходната година минималното заплащане в Румъния беше в границите на малко над 320 евро, а през тази то беше увеличено до 408 евро.

Според данни на Европейската фондация за възстановяване на изискванията за живот и труд от 2010 година насам минималната заплата се е нараснала с над 112% или двойно. В северната ни съседка пък за последното десетилетие растежът е в границите на 195 на 100, настояват от Business Review. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР