Румъния е вдигнала по спешност изтребители МиГ-21, за да придружат

...
Румъния е вдигнала по спешност изтребители МиГ-21, за да придружат
Коментари Харесай

Румъния вдигна изтребители срещу бомбардировачи на Русия

Румъния е вдигнала по неотложност изтребители МиГ-21, с цел да съпроводят двойка съветски бомбардировачи Ту-22М3 по време на полет над Черно море, оповестиха от съветското военно министерство, представени от Спутник.
"По време на полета екипажите на самолетите покриха към 4 500 км и бяха във въздуха повече от пет часа. На избрани стадии от маршрута далекобойните самолети бяха съпроводени от самолети МиГ-21 на румънските военновъздушни сили ", прецизираха съветските военни.
От съветското ведомство прибавят, че "всички полети на самолетите на съветските въздушно-космически сили се правят в строго сходство с интернационалните правила за потреблението на въздушното пространство " и че полети на далечни дистанции постоянно се правят над неутрални води, разпростряли се от Черно и Балтийско море до Арктика, Атлантическия и Тихия океан.
По-рано съветското военно министерство уточни, че силите му в Черно море следят корабите и самолетите на НАТО и неговите сътрудници, участващи в продължаващите учения "Морски бриз ", които започнаха на 20 юли. Около 2000 военнослужещи, 27 бойни кораба и 19 самолета от девет страни, в това число Съединени американски щати, България, Румъния, Норвегия, Франция, Испания и Турция, както и сътрудниците на НАТО Украйна и Грузия, вземат участие в ученията. Очаква се военните маневри да приключат идната седмица.
В обвързвано с това развиване, Черноморският флот на Русия неотдавна извърши огромни военни учения с присъединяване на над 149 000 души по време на изненадваща инспекция за бойна подготвеност, като МО пусна видео фрагменти от ученията, включващи сухопътни сили, военни кораби и бойни самолети.
Ту-22М3 е свръхзвуков, арсенал с дълъг обхват на стратегически и морски удари, създаден от конструкторското бюро на Туполев през 60-те години на предишния век и неведнъж модернизиран през годините с нова авионика и опция за носене на съвременни оръжия. Бомбардировачите са способни да разполагат морски мини, обичайни бомби със свободно рухване, крилати ракети с отдалечен обхват и, в вероятност, новата хиперзвукова ракетна система Kinzhal с нуклеарна дарба.
Изтребителят Микоян-Гуревич МиГ-21 е по-стар, само че изпитан свръхзвуков реактивен изтребител и прехващач за първи път, въведен в Съветските военновъздушни сили в края на 50-те години на предишния век и от този момент изнесен в други държави-членки на Варшавския контракт (включително Румъния) и десетки други страни по света. Румъния продължава да оперира към 50 осъвременени МиГ-21 през днешния ден, макар че Букурещ неотдавна стартира да ги заменя с актуализирани F-16 Fighing Falcons. Наред с Румъния, МиГ-21 не престават да бъдат експлоатирани от 19 други страни, в това число Индия, Северна Корея, Сърбия, Хърватия, Азербайджан, Сирия и голям брой африкански страни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР