Румъния е страна източник на канабис. Това посочват специалисти от

...
Румъния е страна източник на канабис. Това посочват специалисти от
Коментари Харесай

ЦРУ: Румъния е страна източник на канабис

Румъния е страна източник на канабис. Това показват експерти от Централно разузнавателно управление на САЩ в обновен отчет за страната, оповестен на уеб страницата cia.gov/the-world-factbook, оповестява румънската телевизия Диджи 24.

Документи на Националната организация за битка с опиатите в Букурещ удостоверяват, че съвсем половината от хванатия в Румъния канабис е бил отгледан в страната .

В земеделския регион Бъръган, наред с царевичните и слънчогледови насаждения, могат да се видят цели полета с Cannabis Sativa (известен също като марихуана или коноп), които порастват свободно, показва малкия екран.

От 1992 година Cannabis Sativa е в листата на румънските управляващи с растения, за които се изискват специфични позволения за развъждане.



По закон в Румъния може да се отглежда канабис с централизация на тетрахидроканабинол (THC) по-малка или равна на 0,2 %, разяснява пред Диджи 24 Андрей Апетрей, един от най-големите производители на медицински канабис в Румъния. Тетрахидроканабинолът е главното интензивно вещество в канабиса, съдържащо се в растителните опиати хашиш и марихуана, разяснява Апетрей и добавя, че в Румъния свободно по полетата пораства канабис с централизация на THC сред 0,3 и 1 %.

През последните години прокурорите от Дирекцията за следствие на закононарушенията на проведената престъпност и тероризма все по-често конфискуват и залавят противозаконни производители на канабис. Миналата седмица да вземем за пример бяха задържани четирима души за това, че са основали два огромни сектора за развъждане на канабис в окръг Бихор. Те закупили 6 хектара земеделска земя в отдалечено, планинско и труднодостъпно място, заобиколено от гора, където прокурорите откриха 2628 растения канабис в друг етап на развиване в оранжерии, оборудвани с напоителни и вентилационни системи, напомня Диджи 24.

През 2021 година Националната организация за битка с опиатите е заловила три пъти повече количества канабис в сравнение с преди 10 години. Според отчет за активността на организацията през 2021 година канабисът е най-конфискуваният опиат в Румъния. От над 3600 конфискации са конфискувани близо 3 тона канабис, а 42,6 % от това количество е отгледано в Румъния.

Наскоро американското външно разузнаване Централно разузнавателно управление на САЩ промени данните за противозаконните опиати в отчета си за страната. Румъния към този момент е посочена като " страна източник на канабис ".

В предходната оценка на противозаконните опиати в Румъния от 2020 година Централно разузнавателно управление на САЩ посочваше, че Румъния е " главен пункт за претоварване на хероина от Югозападна Азия, който минава директно по балканския маршрут, и на дребни количества кокаин от Латинска Америка за Западна Европа ".

Според прокурорите от румънската Дирекция за следствие на закононарушенията на проведената престъпност и тероризма наклонността за увеличение на развъждането и потреблението на канабис на национално ниво се резервира заради опциите за приемане на ноу-хау посредством интернет. В резултат на това броят на употребяващите такива опиати се е нараснал доста и евентуално ще се усилва в бъдеще, показват румънските прокурори.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР