Румъния е постигнала много слаб напредък в прилагането на мерки

...
Румъния е постигнала много слаб напредък в прилагането на мерки
Коментари Харесай

Антикорупционният орган на Съвета на Европа разгласи два критични доклада за Румъния

Румъния е постигнала доста слаб прогрес в използването на ограничения за попречване на корупцията измежду парламентаристи, съдии и прокурори, както и в отговора на опасенията, свързани с нейната противоречива промяна на правосъдната система. Това показва антикорупционният орган на Съвета на Европа ГРЕКО в два отчета, които бяха оповестени през днешния ден, оповестява организация " Аджерпрес ".

Европейските специалисти показват и дълбока угриженост по отношение на обстоятелството, че румънските управляващи са пренебрегнали изцяло рекомендацията да се откажат от основаването на специфичен отдел за следствие на закононарушенията в правосъдната система.

ГРЕКО приканва румънските управляващи да подхващат решителни дейности, с цел да реализиран осезателен резултат допустимо най-скоро, се показва в прессъобщение на Съвета на Европа. В този подтекст ГРЕКО приветства изказването на румънския министър председател Виорика Дънчила от 4 юни за желание да се откаже от противоречивите промени в областта на правораздаването.

В отчет за оценка на напредъка в използването на рекомендациите от 2015 година за предварителна защита на корупцията измежду парламентаристи, съдии и прокурори, ГРЕКО прецизира, че Румъния е изпълнила напълно единствено четири от 13 рекомендации, отчасти са били приложени три рекомендации, а неприложени са останали шест.

В следващ отчет, отдаден на правосъдната промяна, в границите на незабавна процедура за оценка през 2018 година, ГРЕКО показва, че румънските управляващи са приложили единствено една от пет рекомендации.

Въпреки апела на ГРЕКО, румънските управляващи не са се отказали от практиката да употребяват изключителни държавни постановления за внасяне на значими промени в правосъдната система, заяви Българска телеграфна агенция.

По отношение на промените в правосъдната система ГРЕКО обръща внимание, че множеството опити на румънските управляващи да понижат рестриктивните мерки за някои корупционни действия ще подкопаят съществено битката с корупцията, в случай че се трансфорат в закон.

Европейските специалисти подлагат на критика неналичието на дейности във връзка с въвеждането на справедливи критерии за назначение и премахване на прокурори и за усилване на ролята на Висшия съвет на магистратурата в този развой.

Антикорупционният орган на Съвета на Европа показва също страдание във връзка неотдавнашните законодателни промени и юриспруденцията на Конституционния съд, които ускориха ролята на изпълнителната власт в назначението на висши прокурори.

Постоянните офанзиви на политици по адрес на висши прокурори, уволнението на ръководителката на Националната дирекция за битка с корупцията (Лаура Кодруца Кьовеши) и опитът за уволняване на основния прокурор (Аугустин Лазар) ускоряват съмненията по отношение на действителните цели на тези промени, признати посредством незабавни процедури и без съблюдаване на стандартите на правовата страна, се показва в прессъобщението на Съвета на Европа.

ГРЕКО показва дълбока угриженост във връзка обстоятелството, че румънските управляващи са пренебрегнали напълно рекомендацията да се откажат от основаването на специфичен отдел за следствие на закононарушенията в правосъдната система. В отчета се показва, че новото законодателство включва редица промени, касаещи назначенията и уволненията на висши прокурори, функционалната самостоятелност на прокурорите, персоналната отговорност на съдиите и прокурорите, които взети дружно съставляват сериозна опасност за независимостта на правосъдната система.

Имайки се поради обстоятелството, че равнището на осъществяване на рекомендациите остава " общо незадоволително ", Румъния ще остане в процедура по наблюдаване от страна на ГРЕКО, осведоми още Аджерпрес, като се базира на Съвета на Европа. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР