Румъния е първата страна от ЕС и четвъртата в света,

...
Румъния е първата страна от ЕС и четвъртата в света,
Коментари Харесай

Румъния мести посолството си в Йерусалим

Румъния е първата страна от Европейски Съюз и четвъртата в света, която ще реалокира посолството в Израел от Тел Авив в Йерусалим. Това заяви ръководителят на долната камара на румънския парламент и водач на ръководещата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, представен от тв Antena 3 и ТАСС.

Правителството е приело " меморандум за началото на процедура за пренасяне на посолството в Йерусалим “. Според Драгня това може да донесе на Букурещ краткосрочни, средносрочни и дълготрайни изгоди и по тази причина шансът би трябвало да се употребява. Той прибавя, че решението има и голяма алегорична стойност за Израел.

Швейцарската тв RTS отбелязва, че меморандумът е бил признат в отсъствието на външния министър Теодор Мелешкану, който е на посещаване в Тунис.

Засега няма публично изказване на държавното управление за решението.

Американският президент Доналд Тръмп разгласи на 6 декември предходната година, че е пристигнал моментът за формалното признание на Йерусалим за столица на Израел и поръча посолството на Съединени американски щати да ес реалокира там. Очаква се това да стане доникъде на май.

След Съединени американски щати същото желание обявиха и Гватемала и Хондурас.

Статусът на Йерусалим е един от основните проблеми в палестино-израелският спор. Израел упорства, че свещеният град е единна и неделима столица на страната, а палестинците желаят да разгласят източната част на града за столица на своята страна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР