Румъния е най-малко зависимата държава от внос на природен газ

...
Румъния е най-малко зависимата държава от внос на природен газ
Коментари Харесай

В целия ЕС: Румъния е най-малко зависима от внос на газ

Румъния е минимум подвластната страна от импорт на природен газ измежду страните в Европейски Съюз и втората най-слабо подвластна от импорт на петролни артикули, оповестява организация Аджерпрес, като цитира разбор на румънската Асоциация за умна сила. Това оповестява Българска телеграфна агенция.

Европа остава мощно подвластна от вноса на сила, а зависимостта от Русия е заместена със взаимозависимост от други страни, сочи анализът на Асоциацията за умна сила, основан на данни на Евростат.

" Зависимостта от вноса на сила в Европа не се е трансформирала доста през последните години, като Европа остава мощно подвластна от вноса на сила даже след енергийната рецесия.

Анализът на данните на Евростат демонстрира, че ограниченията, подхванати напоследък, не са трансформирали доста равнището на енергийна сигурност на Европа, като зависимостта от Русия е сменена със взаимозависимост от други страни. Вижда се, че зависимостта от вноса на сила от Русия е намаляла три пъти, само че не е изцяло отстранена ", прецизира ръководителят на Асоциацията за умна сила Думитру Кисалица, представен от Аджерпрес.

Зависимостта от вноса на газ даже се е нараснала през последните години, показва Аджерпрес.

" Анализирайки зависимостта от вноса на газ през последните пет години според от каналите за превоз се открива, че е налице внезапно понижаване на количествата газ, внасяни по тръбопроводи от Русия, които са намалели четири пъти, само че в същото време има трикратно нарастване на вноса на газ от Русия посредством инфраструктура за полутечен природен газ и двукратно нарастване на вноса на газ посредством инфраструктура за полутечен природен газ отвън Русия.

За отбелязване е също по този начин, че количеството газ, импортирано отвън Русия по тръбопроводи, се е нараснало ", съобщи Думитру Кисалица.

По думите му понижаване на зависимостта от импорт се следи само на пазара на петролни артикули, където зависимостта на Европа от импорт е намаляла с към 8 %. Това е реализирано на фона на задължението за въвеждане на биогорива в стандартните горива, както и с помощта на хибридните и електрическите коли. Това е и секторът, в който има най-голямо понижение на зависимостта от енергиен артикул от Русия, като зависимостта от Русия на процедура е шест пъти по-ниска, означи ръководителят на Асоциацията за умна сила.

Зависимостта от въглища в Европейски Съюз се е нараснала през 2021 година и 2022 година с повторното стартиране на някои въглищни електроцентрали след газовата рецесия, само че по-късно се е върнала на равнището от 2019 година Най-малкото понижение на зависимостта от импорт от Русия е при въглищата - единствено с 6 %, сочи анализът на асоциацията.

" Анализирайки зависимостта на другите страни от вноса на сила виждаме, че островните страни са на върха на енергийно подвластните, а на противоположния полюс са Румъния (четвъртата минимум подвластна страна в ЕС), изпреварвайки Швеция, Естония и Исландия.

Румъния е страната, която е минимум подвластна от вноса на газ, и втората минимум подвластна от вноса на петролни артикули ", съобщи ръководителят на Асоциацията за умна сила.

В началото на годината министърът на енергетиката Себастиан Бурдужа съобщи, че Румъния ще стане най-големият производител на газ в Европейски Съюз през първата половина на 2027 година, откакто стартира производството от находището „ Нептун дийп “ в Черно море.

Междувременно страната продължава да внася природен газ, макар че има задоволително складирани количества в хранилищата, отбелязва Евронюз Румъния. Министърът на енергетиката изясни тази обстановка с финансови съображения на доставчиците.

„ Ако коства по-скъпо да извлечеш природен газ от хранилищата в Румъния, в сравнение с да внесеш от България или Унгария, тогава избираш вноса “, изясни Бурдужа.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР