Румъния е единствената държава, в която реално беше задействан европейският

...
Румъния е единствената държава, в която реално беше задействан европейският
Коментари Харесай

След новините: Предизвикателствата на четвъртата ковид вълна в Балканите

Румъния е единствената страна, в която действително беше задействан европейският механизъм за гражданска отбрана. Здравната система на страната не може да поеме тежко болните си с коронавирус. Налага се лекарите раздават кислородни бутилки на пациентите си в колите паркирани пред лечебните заведения.

" В началото имахме 165 кревати. Увеличихме ги, само че още веднъж не стигат. Всеки ден се нуждаем най-малко от 10 спомагателни кревати ", сподели Елена Бологой – шеф на Спешна помощ в Дробета, Турну Северин.

" Намираме се пред срив. Няма място за пациентите, които се нуждаят от болнично лекуване ", изясни Каталин Ахостолеску – шеф на инфекциозна болница в Букурещ.

Наложи се доста заболели да бъдат превозени до реанимациите на Унгария, Германия, Италия, Австрия и Полша. На помощ в румънските лечебни заведения се стекоха доста лекари от Полша, Израел и Дания.

" Наистина е впечатляващо да се види обстановката тук от здравна позиция. Бих споделила, че в действителност е злополучие и ние сме впечатлени от работата, която лекарите и сестрите в Румъния правят. Това е необикновено ", споделя военният доктор Сандра Дюр.

Това, което виждаме в този момент, демонстрира какво значи да имаш другари. Напоследък виждаме доста поддръжка и е ясно, че приятелите се познават в потребност, споделя Раед Арафат – шеф на отдела за незабавна помощ в Румъния.

Случващото се в Румъния не е изненада. Страната е с най-ниското равнище на имунизиране в Европа. По-малко от 40 %. И следващата вълна на инфекцията закупи пагубни размери. С над 10 хиляди новозаразени дневно. Без ваксина са 90 % от тежките случаи, 93 от умрелите.

" Налага се да пренасочваме болните към други лечебни заведения. Опитваме се да се оправим, само че имаме и доста неимунизирани лекари, които се заразяват. Страшното е, че 95% от пациентите са в тежко положение и не са имунизирани. А най-абсурдното е, че тези, които изписваме споделят, че няма да си слагат ваксина ", изясни доктор Дела Мария Молтеану, от университетска болница за незабавни случаи.

На всеки две минути сирени на коли за спешна помощ раздират въздуха в Букурещ. А пред болничното заведение за незабавни случаи няма къде да се паркира. Само през днешния ден тук са настанени 400 пациенти, които се нуждаят от О2. Много други не получават късмет за лекуване. Пети час пред болничното заведение чака Констанца Милку. Няма никаква информация за вуйна си.

" Цяла нощ, 4 часа чакахме да пристигна колата за спешна помощ, с цел да я вземат. Тя е и с бъбречна непълнота. Не знам въобще по какъв начин е и къде е ", споделя дамата.

Даниел Щефан се връща на работа в моргата ден откакто му е изтекла карантината, тъй като тук не стигат водачите.

" Страшно е! Имахме случаи в два поредни дни, цялото семейство от Галаци да си замине от коронавирус. Първо майката, на идващия ден бащата ", споделя Даниел.

В болничното заведение за рехабилитация в Тимишоара няма имунизирани пациенти. Според лекарите, 95 % от болните с ваксина няма да развият белодробни затруднения. От продължителна рехабилитация се нуждаят преболедувалите като Петру.

" Беше извънредно. Винаги споделях че ще се имунизирам идващия ден, само че в никакъв случай не го направих. Все още имам дихателни дефицити и отмалялост ", споделя той.

" За страдание делта вариантът на вируса визира тежко белите дробове, даже при по-млади хора и затрудненията траят по-дълго ", споделя Д-р Кристиан Оансеа – управител на инфекциозна болница в Тимишоара.

И в прилежаща Сърбия лечебните заведения са на ръба. А там равнището на имунизация е от високите в Европа - близо 60%. Сърбите бяха и едни от първите, които започнаха да се имунизират. Първо получиха от имунизациите на Пфайзер, по-късно съветската " Спутник V " и китайската " Синофарм ".



" Тази вълна е най-тежката, тъй като положението на засегнатите бързо се утежнява, една трета от пристигналите тук съвсем незабавно минават на интензивни грижи. А 90% от тях изискват да се включат на О2 незабавно, тъй като страда най-много белият дроб. Дневно ние хабим сред 15 и 20 тона О2, месечно това са 600 тона ", изясни доктор Татяна Аджич – шеф на коронавирус болничното заведение в Батайница.

Кислородната апаратура в двора на болничното заведение работи с цялостен потенциал, а отговорникът едвам съумява да махне буците лед от изпарителите. Всъщност болничното заведение в Батайница до Белград е особено издигната в предходната година единствено за заболели с коронавирус, Има 930 кревати. Сърбия построи още две такива лечебни заведения.

Освен това, работата на доболничните коронавирус зони е добре смазана през цялото време на епидемията. И сякаш страната е добре готова, с цел да се оправи с следващата коронавирус вълна. Но новозаразените са толкоз доста, че основният епидемиолог предлага локдаун.

" Тъй като отбраната на първите имунизирани стартира да отслабва и в този момент би трябвало да се реваксинират, инфекцията стартира и да повтаря при 10% от преболедувалите, ограниченията и носенето на маски не се съблюдават ", съобщи доктор Предраг Кон - основен епидемиолог от спешния щаб на Република Сърбия.

Жертви на личния си триумф. Мерките в Сърбия на фона на съседите й, в действителност са алегорични. Зелени документи се изискват в заведенията, само че единствено след 8 часа, носенето на маски на закрито е сякаш наложително.

Въвеждането на зелените документи за заведенията е неотдавна и леко повиши интереса на младите към имунизирането. Но незадоволително. Антиваксърските настроения не са толкоз мощни, с цел да объркат проектите за положително имунизационно покритие. Така че отслабването на епидемиологичната вълната в Сърбия е въпрос на политическа воля и по-строг надзор на предлаганите ограничения.

За разлика от Сърбия, контролът в Гърция е от най-строгите. И никой не смее да влезе на закрито без маска, на всички места в заведенията, спортните центрове, хотелите и комерсиалните обекти се желае зелен документ.

Нивото на имунизираните също е забележително високо – към 65 %. Въпреки това, броя на засегнатите от епидемията пораства, натиска към лечебните заведения също. Проблемът е, че имунизирането закъснява и е извънредно неравномерно по региони. Има големи разлики в броя на ваксинираните – на някои от островите 80 % е с по една доза, до момента в който в Северна и централна Гърция стойностите са много по-ниски – сред 30-50 %.

" Опитват се по най-различен метод да привлекат хората да се имунизират, изяснява им се какъв брой е значимо това, само че за жалост отказващите се от имунизирането са много ", споделя Александра Аграфиоти.

Някои гръцки лекари даже, приканват държавното управление да вкара наложителна имунизация, с цел да се предотврати национална покруса. Но вместо това, държавното управление компенсира с по-строги ограничения. Дори се разисква концепцията неимунизираните да вършат тест с цел да пазарят, работещите в държавния и частния бранш да се тестват два пъти в седмицата на своя сметка. Това евентуално изяснява и преобладаващата тематика за търговията със документи в гръцките медии.

За сметка на строгите ограничения, Гърция не затвори учебните заведения си. Децата и учителите им се тестват по два пъти в седмицата – с взимане на секрет от носа. И на никого не му е хрумнало да роптае против това.

Вижте повече в репортажа
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР