Румъния е била, е и ще бъде най-постоянният и посветен

...
Румъния е била, е и ще бъде най-постоянният и посветен
Коментари Харесай

Йоханис: Румъния е най-постоянният поддръжник на Молдова

Румъния е била, е и ще бъде най-постоянният и отдаден покровител на Република Молдова. Това съобщи през днешния ден румънският президент Клаус Йоханис, който одобри в двореца Котрочени гостуващата в Букурещ премиерка на Република Молдова Мая Санду, съобщи организация Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция.

Йоханис означи, че това е първото посещаване в чужбина на молдовския министър председател след поемането на мандата.

" Много значим и алегоричен е фактът, че това първо посещаване се състои в Букурещ. (...) Румъния поддържа мирното предаване на властта в Кишинев на 14 юни, което постави завършек на политическата рецесия ", уточни румънският президент. Той добави, че Румъния е подготвена да предложи помощ за подсилване на институциите на Република Молдова и в тази посока ще бъде основана експертна група.

Клаус Йоханис сподели още, че Румъния ще поддържа на европейско ниво деблокирането на финансовата помощ за Р. Молдова.

Премиерът на Молдова Мая Санду на собствен ред означи, че наследството на олигархичния режим в Молдова е " доста тежко " за жителите, тъй като е била унищожена стопанската система, държавните институции са били превърнати в персонален бизнес, а страната е била изолирана в интернационален проект.

" Имаме огромна потребност от поддръжката на Румъния, още повече, че ни свързват освен общите стопански ползи, само че и общи история, просвета и полезности.

Мая Санду сподели, че измежду целите на нейното държавно управление е укрепването на правовата страна, битката с корупцията и свободата на медиите. Санду уточни още, че молдовското държавно управление желае да развива общи планове с Румъния, а европейският дневен ред е " водещата линия " в двустранните връзки.

По думите на Санду процесът по присъединение на Молдова към Европейски Съюз е " комплициран " и първо би трябвало да бъде извоювано доверието на европейските институции.

" (...) осъзнаваме, че през последните години Република Молдова или нейното държавно управление се заявяваше като проевропейско, само че дейностите в ръководството бяха срещу европейските полезности и стандарти. Сега сме на стадий, в който би трябвало да спечелим още веднъж доверието на европейските институции ", означи Санду и добави, че желанието на нейното държавно управление е европейските стандарти да бъдат приложени в Р. Молдова.

Молдовският министър председател бе запитана за съюза с проруски насочената партия, подкрепяна от президента Игор Додон. Санду сподели, че това е било единственото допустимо решение, " с цел да се отървем от един подкупен, антидемократичен режим ". Молдовският министър председател сподели още, че сега тече развой на пречистване на държавните институции.

По време на визитата в Букурещ Мая Санду ще се срещне още с румънския си сътрудник Виорика Дънчила и с ръководителя на Камарата на депутатите Марчел Чолаку. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР