Румъния блокира участието на Австрия в заседания на НАТО заради

...
Румъния блокира участието на Австрия в заседания на НАТО заради
Коментари Харесай

Румъния блокира Австрия в НАТО заради Шенген

Румъния блокира присъединяване на Австрия в съвещания на НАТО поради австрийското несъгласие върху разширението на Шенген с Румъния и България. Информацията излезе първо в австрийски медии, а в понеделник румънският евродепутат от Европейската национална партия Рареш Богдан публично удостовери това. Той разказа дейностите на Румъния пред румънската телевизия Gigi24 като

единствен вероятен ход в този миг по въпроса за Шенген “.

По думите му оттук насетне страната би трябвало да откри похвати, разнообразни от дипломатическия път, с цел да се опита да убеди Австрия да промени отношението си към разширението на Шенген.

Това, което прави нашата делегация в НАТО, е доста хубаво, тъй като е сигнал “, разяснява Богдан.

Той се надява, че тези дейности ще спомогнат за напън от чиновници на Алианса – американски, английски и европейски чиновници върху държавното управление във Виена.

Австрия не е член на НАТО, само че има право да взе участие в срещите на Алианса. Участието ѝ преди години бе блокирано и от Турция поради австрийското несъгласие върху договарянията на Турция за влизане в Европейския съюз.

В последния месец Румъния втвърди тона против Австрия и я заплаши със Съда на Европейския съюз. Освен това северната съседка на България разгласи планове да желае обезщетения в размер на над 5 милиарда евро поради пропуснати изгоди за стопанската система от отхвърли за достъп до Шенген.

На фона на това политиката на България по въпроса наподобява много по-тиха. Economic.bg изпрати въпроси към Министерския съвет и чака отговори дали България също би декларирала искания за обезщетения, както и дали се водят диалози с Румъния за взаимни претенции.

Присъединяването на Румъния към Шенген се блокира единствено от Австрия, до момента в който запаси против България има и Нидерландия. Двете страни се надяват да влязат дружно в Шенгенското пространство.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР