Румъния би могла да изключи китайския гигант Huawei от бъдещата

...
Румъния би могла да изключи китайския гигант Huawei от бъдещата
Коментари Харесай

Румъния обмисля изключване на Huawei от своята 5G мрежа

Румъния би могла да изключи китайския колос Huawei от бъдещата си 5G мрежа, излиза наяве от взаимно изказване на президентите на Съединени американски щати и Румъния.

 © Архив
В документа, подписан от Клаус Йоханис и Доналд Тръмп, се споделя, че двете страни ще се стремят да заобикалят рисковете за сигурността, съпътстващи китайските вложения в построяването на 5G телекомуникационна мрежа.

Двамата държавни глави са подписали документа по време на визитата на Клаус Йоханис във Вашингтон.

Наскоро румънският президент изрази опасения по отношение на възможното присъединяване на " Huawei " в 5G-мрежата на страната, като добави, че Върховният съвет за национална защита ще разиска този въпрос.

Румънската и американската делегации подписаха също меморандум за съгласие, в който са разказани изискванията, на които би трябвало да дават отговор доставчиците на услуги, с цел да станат част от 5G-мрежата. Едно от условията е претендентът да не бъде под контрола на държавното управление на трета страна.

Букурещ одобри свята " 5G тактика за Румъния " през юни, предвиждаща основаването на 250 000 работни места и вложения от 4,7 милиарда евро.

През четвъртото тримесечие на тази година ще бъде разгласен търг за създаване на мобилна мрежа от пето потомство.

Първоначално румънското държавно управление предложи да не бъдат изключвани китайски производители на съоръжение. Съединени американски щати се притесняват, че " Huawei " ще разреши на Пекин да шпионира връзките на страните, които употребяват нейните артикули и услуги.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР