Руи Миньос e ръководител по научните въпроси във Филип Морис

...
Руи Миньос e ръководител по научните въпроси във Филип Морис
Коментари Харесай

Руи Миньос: Нашата алтернатива на цигарите не оказва негативно въздействие върху качеството на въздуха на закрито

Руи Миньос e началник по научните въпроси във Филип Морис Интернешънъл. Завършва фармация с магистърска степен по регулация на лекарствени артикули и медицински произведения в Университета в Лисабон (Португалия). Започва кариерата си през 2000 година във Факултета по фармация на Лисабонския университет, съавтор е в 25 изявления и текстове за конференции, научни списания и книги. Членува в Съюза на фармацевтите от 2003 година и е член на Колегията на експертите по регулаторни въпроси от 2009 година

Преди да стартира работа през 2010 година като управител по регулаторните въпроси във Филип Морис Интернешънъл, Руи Миньос натрупва сериозен опит във фармацевтичната промишленост. От март 2015 година господин Миньос работи в офиса на Филип Морис Интернешънъл в Лозана. От май 2018 година е районен началник по научните въпроси в отдела по Научни и публични връзки, като дава отговор за районите Европа, Източна Европа и Близкия изток, Африка.

Компанията Филип Морис Интернешънъл създаде бездимна опция на цигарите - системата за нагряване на тютюн IQOS. Ето какво показа по този мотив господин Руи Миньос.

- Г-н Миньос, за какво при доста хора, когато спрат да пушат, се появява кървене на венците?

- Знаем, че пушенето поврежда здравето на устната празнина и предизвиква гингивит и пародонтоза, които се характеризират с инфектиране на венците. Освен това, пушенето възпира кървенето на венците частично тъй като понижава кръвотока в тъканите на венците. Когато пушачите спрат да пушат, кръвотокът във венците се възстановява и надлежно има повишен риск от кървене на венците.

Като се има поради, че прекосяването на IQOS понижава излагането на нездравословни субстанции, увеличеният риск за кървене на венците е съпоставим с този при хора, които са спрели да пушат. Тези резултати се появяват единствено в първите месеци. Ето за какво това не би трябвало да е причина както за пушачите, които са се отказали от цигарите и имат кървящи венци, по този начин и за миналите на IQOS да се връщат още веднъж към цигарите. Ако потребителите имат потребност от спомагателен съвет или в случай че признаците не престават или се утежняват, те би трябвало да се извърнат към своя ортодонт или доктор.

- Използва ли се пластмаса във филтъра на Вашите тютюневи стикове? Може ли да има нови и непознати на Филип Морис опасности, свързани с използването им?

- Филтърът на тютюневия стик се състои от куха ацетатна тръбичка, която подсигурява, че филтърът няма да се разпадне при слагане в IQOS. Това е филтър с биополимерно покритие от полимлечна киселина, извлечена от царевична смола, а филтърът на мундщука е от целулозни нишки, сходен на филтъра на цигара. Основната роля на филтъра с биополимерно покритие е да охлади аерозола и да всмуква евентуално нездравословните субстанции.

- Безопасно ли е IQOS да се употребява на закрито, изключително за пасивно изложените на него хора?

- IQOS не е без риск и съдържа никотин, който води до пристрастяване. Научните доказателства за използването на IQOS, сочат, че не поражда развой на горене и че няма пушек, а аерозол, който не съдържа твърди частици, а само течни капчици. Той се образува от глицерол при нагряването на тютюна и съдържа доста по-ниски концентрации на токсични субстанции.

Следователно съставът на аерозола на IQOS е доста друг и физически, и химически от състава на цигарения пушек. При използването на IQOS няма странична димна бликам и издишаният аерозол не е пушек в околната среда - IQOS не отделя тютюнев пушек.

Няколко изследвания, извършени в действителни условия, потвърждават, че използването на IQOS няма нездравословно влияние върху качеството на въздуха на закрито според граничните стойности, посочени в настоящите нормативни условия за качество на въздуха, и когато се употребява тук-там, където се съблюдават нормативните условия за подобаваща вентилация.

Това изследване, осъществено в ресторант, сподели също, че IQOS няма отрицателно влияние върху качеството на въздуха. При пасивно изложените на IQOS непушачи няма увеличено излагане на никотин и характерни за тютюна нитрозамини, които са канцерогенни, както това се случва при излагане на цигарен пушек.

- В обществените медии има едно известно видео, на което се вижда по какъв начин тютюнът съвсем се разтваря във вода. Използвате ли същински тютюн и какъв индустриален развой прилагате за това?

- Тютюневият стик съдържа тютюн, който е особено създаден и обработен по този начин, че да се нагрява, а не да се пуши. Тютюневият пай е изработен от недопечен тютюн, тънко надробен и подправен с вода, глицерин, гума гуар и целулозни нишки, с цел да се получи гъста хомогенна каша. След това тази каша се разстила в тъничък пласт и се изсушава до приемане на тютюнев лист, наименуван пресован тютюн. Ако към готовия тютюнев лист се добави вода, това обръща процеса и води до наново формиране на каша - примес от вода и доста дребни частици корав тютюн, сходни на тези във видеото.

Интервюто е направено със съдействието на Филип Морис България

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР