Рудникът в Челопеч е основният добивен проект на канадската DPM

...
Рудникът в Челопеч е основният добивен проект на канадската DPM
Коментари Харесай

"Дънди прешъс металс Челопеч" повишава приходите си с 16%

Рудникът в Челопеч е главният добивен план на канадската DPM

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Златният план на " Дънди "

Разработването на " Ада тепе " край Крумовград - първата нова мина в България след измененията
25 окт 2018
Фотогалерия: Как се добива злато в Челопеч
8 окт 2018
" Дънди прешъс металс Челопеч " усилва приходите си с 24% за полугодието

Резултатите се дължат на повишаването на металите и по-високото наличие на мед и злато в творби концентрат
13 авг 2018
Най-големите компании в металургията: Рекорден искра

Секторът внезапно усъвършенства резултатите си през предходната година и всичките предприятия в топ 10 излязоха на облага
9 авг 2018 Златодобивната компания " Дънди прешъс металс Челопеч " е нараснала приходите си с 16% за първите девет месеца на 2018 година по отношение на същия интервал на предходната година. Оперативната облага също нараства - с близо 17%, вследствие на по-голямото произвеждане и по-високите цени на медта и златото, които под формата на концентрат са главните артикули на компанията. Това излиза наяве от доклада на канадския притежател Dundee Precious Metals (DPM). Добрите резултати на предприятието в Челопеч са повода DPM още веднъж да увеличи годишната си прогноза. В началото на идната година ще стартира произвеждане и новото златодобивно сдружение на групата - в Крумовград.

По-голямо произвеждане

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Производството на медно-златен концентрат в Челопеч през първите девет месеца на годината е повишено със 7%. Пак с толкоз се е нараснало и производството на пиритен концентрат, в който се съдържа злато. Причината за растежа е по-високото наличие на метали в рудата, както и по-пълното им добиване вследствие на усъвършенствания в производството. Така общо за деветмесечието сдружението е произвело повече злато и мед под формата на концентрат (виж таблицата). Малко намаляване има при производството на сребро.

От DPM регистрират и растеж на доставките за клиенти вследствие на увеличеното произвеждане. С 10% са нарастнали доставките на меден концентрат (който се преработва в предприятието на DPM в Намибия), а тези на пиритен концентрат са били с 12% по-високи. Основният пазар на пиритните концентрати е Китай.

Резултати и прогнози

Към края на септември приходите на " ДПМ Челопеч " се усилват с 23.5 млн. $, или 16% на годишна база, което се дължи основно на нарасналото произвеждане, както и на постигнатите по-високи цени на златото и медта. Това, както и по-ниските такси за преправка са причина поправената облага преди лихви, налози и амортизации (EBITDA) да нарасне с близо 14 млн. $ (17%). Частично отрицателен резултат е оказало по-силното евро по отношение на $, регистрират от канадската компания.

Силното показване на сдружението в Челопеч, както и рекордно високите оперативни и финансови резултати на металургичното дружество в Намибия, където компанията продължава да прави усъвършенствания, стоят и зад растежа на канадската DPM. За първите девет месеца на годината приходите й нарастват с 16% до малко над 294 млн. $, а поправената EBITDA се повишава с 24% до 87 млн. $.

По-добрите резултати са повода канадската компания още веднъж да увеличи индустриалната си прогноза за 2018 година За предприятието в Челопеч в този момент се чака добивът на злато като концентрат да е от порядъка на 190-200 хиляди тр.у. по отношение на 165-195 хиляди тр.у. в предходната прогноза.

Преди старта

Очаквано главната част от финансовите разноски на DPM сега са ориентирани към плана в Крумовград, където се построява напълно ново дружество за рандеман и преправка на златна руда. За първите девет месеца на годината там са вложени 55 млн. $. Към края на септември са приключени 82% от строителните работи. Добивът на руда в Крумовград стартира още в средата на годината, само че преработката и въвеждането на обогатителната фабрика в употреба се чака да стане до края на 2018 година Производството на концентрат е изтеглено леко за началото на идната година. DPM резервира прогнозата си в плана да бъдат вложени общо сред 164 и 168 млн. $, откакто преди време ревизира в началото планувания бюджет от 178 млн. $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР