Рубриката на Sportal.bg „Снукър пантеон“ е посветена на корените на

...
Рубриката на Sportal.bg „Снукър пантеон“ е посветена на корените на
Коментари Харесай

Снукър пантеон: Рей Реърдън - Дракула

Рубриката на Sportal.bg „ Снукър мавзолей “ е отдадена на корените на джентълменския спорт и на личностите, които с приключенията си и отдадеността си на играта са се трансформирали в митове.

В митове, и то във времена, когато въобще не е било елементарно да станеш легенда или даже звезда, бутайки топката по масата с щека в ръка. Затова незаместим и паметен ще остане вечно Джо Дейвис – Императора на щеката и индивида, на който бе отдадено първото издание на рубриката „ Снукър мавзолей “. Защото без Джо Дейвис нямаше да гледаме снукър по малкия екран и нямаше да се радваме на осъществяванията на днешните топ играчи онлайн, нямаше да чакаме с неспокойствие мачовете сред Рони О‘Съливан и Стивън Хендри.

Джо Дейвис обаче можеше да се окаже и уединен проблясък в историята на този спорт, в случай че нямаше кой да „ поеме щафетата “, да продължи делото му, да сътвори общественост и да развие снукъра до миг, в който ще си спомняме и ще четем с интерес за тогавашния исполин към масата. Този „ кой “ се оказа братът на Джо – Фред Дейвис, чиито достижения са не по-малко значими и чиято отдаденост към играта са му отделили особено място в историята, а и във второто издание на рубриката „ Снукър мавзолей “, отдадено на него.

Третото издание може да бъде в името на единствено една персона, която в кариерата си е съумяла някак си да събере романтиката от предишното, неизвестността и рисковете на опита за напредък и даже е могла да повлияе на развиването на модерната ера на снукъра. Можем да приказваме за нова ера, в случай че снукър за първи път се е играл на каквото и да е равнище през 1870 година, а един век по-късно е въведена ранкинг системата, която след това с известни корекции и усъвършенствания познаваме и в днешно време.



Това е Рей Реърдън – доминатор на масата след апогея на братята Дейвис, доминатор на масата при въвеждането на телевизионното лъчение на снукъра, доминатор на масата на международни шампионати с шестте си международни трофеи и доминатор на масата сега, когато „ Крусибъл “ бе просто пробно оборудване за осъществяване на планетарен шампионат. Рей Реърдън, който и до през днешния ден е най-възрастният притежател на ранкинг купа с триумфа си през 1982-ра в Proffesional Players Tournament, когато е на 50. Същият Реърдън, който взе под крилото си Рони О’Съливан и го тренира за спечелването на международната купа през 2004-а и който, по думите и на двамата, го научи да се любува на тактическия аспект от играта, да се любува на размяната на сейфти удари...



Ако оставим настрани патоса за миг, то Рей Реърдън може да се опише по следния метод: роден на 8 октомври 1932 година в уелското градче Тредегар, хегемон сред топките през 70-те години на предишния век. 6-кратен международен първенец сред 1970 и 1978 година, последната от които трофеи извоювана в спектакъл „ Крусибъл “ – в този момент утвърден храм на снукъра, само че по това време едвам за повторно изпълняващ ролята на сцена на международните шампионати. Именно звездния статут на Реърдън по това време около атрактивните шампионати Pot Black предизвикат Военновъздушни сили за първи път в историята да излъчва фрагменти от планетарния шампионат по снукър през 78-а.

О, да, и още нещо. Нали знаете по какъв начин Рони О‘Съливан е с прякор Ракетата, Джон Хигинс е Вълшебника от Уишоу, а Джъд Тръмп е Асото в колодата? Рей Реърдън през 70-те години съумява първи да си извоюва правото на прякор и надлежно да стане първото интернационално (или най-малко всеобщо в границите на Великобритания) разпознаваемо лице, първата снукър телевизионна звезда със свое лично название – Дракула. Въпреки че може да звучи заплашително и не до такава степен почтително, самият популярен уелсец се любува на физическата си аналогия с именития върколак от романа на Брам Стокър.



И по този начин тъкмо в края на 70-те, когато Дракула господства над снукър света и отваря всеобщия интерес към играта и разрешава да се приказва за комерсиалност и реклама, и рейтинг, Реърдън незабелязано (може би) спомага за огромния взрив на този спорт през 80-те. През 80-те, когато снукърът владееше английския екран и милиони затаяваха мирис пред своите приемници.

Във втората част на „ Снукър мавзолей “ за Рей Реърдън – Дракула ще разкрием по какъв начин тъкмо брилянтният стратег спомогна за прекосяването от една епоха към друга, а в по-късен стадий от житейския си път повлия на най-надарения експерт, раждал се в миналото... (да, става дума за Рони О‘Съливан).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР