Рубриката на Дневник Предозиране започна преди години със събиране на

...
Рубриката на Дневник Предозиране започна преди години със събиране на
Коментари Харесай

Предозиране: С песни, танци и реч на президента знамето се качи на пилона "Рожен"

Рубриката на " Дневник " " Предозиране " стартира преди години със събиране на парадоксите на посланията в хода на предизборната акция през 2014 година, само че българската обществена среда продължава да подава нови сюжети.

С национални песни и танци, тържествения театър, в който бяха пресъздадени елементи от " История славянобългарска " на Паисий Хилендарски, стихове на Христо Ботев, Иван Вазов и Петко Славейков и тирада на президента Румен Радев българското знаме довечера беше вдигнато на провокиралия полемика " стълб Рожен ".

" Днес, водени от завета на нашите предци и дълга ни пред идните генерации, ние заставаме дружно, с цел да издигнем високо българския байрак. И най-много да го издигнем високо вътре в сърцата си. Днес ние споделяме не на нихилизма и безродието, които катастрофираха в своето непочтеност в опитите си да охулят и пречупят тази самодейност ", сподели президентът Румен Радев в речта си.

Според него самодейността съживяваме паметта на хилядите българи, които са загивали под българското знаме, само че в никакъв случай не са позволили то да попадне в плен. " Отдаваме респект към паметта на предците, които извоюваха правото българския байрак да се вее свободно. Отдаваме благодарност към поколенията, строили българия към всички невероятни сънародници, които забиха българския байрак на най-високите международни върхове в спорта, науката и изкуствата. Заедно със знамето през днешния ден ще издигнев високо и нашия завет към бъдните генерации да бъдат свободни, почтени и обединени, към нашите свещени полезности, идел и знаци, сподели още президентът.

Той прикани българите да надмогнат границите вътре в себе си, които ги разделят. В завършек на речта си Румен Радев изрече дълбока признателност към основателите, уредници, донори и строителите.

На най-високият стълб в страна от Европейски Съюз (111 м.) беше подложен трикольор с размер 25 на 40 метра и обща повърхност от 1100 кв. метра. Височината не е инцидентна, тя символизира територията на България от 111 хиляди кв. километра, както и една от двете годишнини, на които е отдадено издигането му - 111 години от освобождението на Родопите. Другата е 120 година от Илинденско - Преображенското въстание..

Инициативата обаче, поради фактът, че построяването и беше обвързвано с влизане на тежка техника в красива планинска околност и изсипването в нея на тонове бетон.

Сутринта байракът беше осветлен в катедралния храм " Св. Висарион Смоленски " от протойерей Иван Марински, като за задачата беше сложено на пода.

Издигането на знамето стартира в 21 часа и продължи десетина минути. За да мине всичко безпрепятствено голямото познание беше нагънато благодарение на военни.

С издигането на знамето стартира обичайният Роженски събор, който ще продължи до неделя. В него вземат участие над 7000 участници от всички фолклорни области на страната, сформира на българи от Украйна и самостоятелни реализатори на български фолклор от чужбина ще се показват на Националния фолклорен конкурс.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР