Рублата миналата седмица тества трицифрена стойност. Вярно, тя се задържа

...
Рублата миналата седмица тества трицифрена стойност. Вярно, тя се задържа
Коментари Харесай

Жертвите на дедоларизацията

Рублата предходната седмица тества трицифрена стойност. Вярно, тя се задържа на равнище над 100 рубли за $ за малко време, още на идващия ден, в отговор на загубата на поддръжка от страна на рублата, Централната банка организира изключително съвещание и незабавно увеличи лихвения % с 3,5 процентни пункта, до 12%.

Това не оказа помощ доста на рублата: след оповестяването на решението на Централната банка тя се ускори единствено до 99 за $. След това обаче започнаха словесни интервенции за допустимо въвеждане на финансов надзор и насилствена продажба на приходите от експорт от съветски компании.

В резултат на това беше свикана среща сред президента Владимир Путин и държавното управление. Това даде резултат, рублата стартира да укрепва и в четвъртък, 17 август, курсът падна под 94 рубли за $.

Припомнете си, че преди по-малко от година главният макроикономически проблем на съветската стопанска система беше повторното подсилване на рублата: от август 2022 година до януари 2023 година обменният курс на националната валута беше към 60 рубли за $, което се отрази отрицателно на рентабилността на експорт на нефт, селскостопански артикули, обработка на дърво и метали.

В същото време главната променлива, която дефинира размера на съветския експорт, цената на петрола, беше под 60 $ за барел през този интервал, като се вземат поради отстъпките. Между другото, главният % при този обменен курс на рублата беше на равнище от 7,5%.

Никой, с изключение на Министерството на финансите и експортьорите, не беше тъжен от сходни параметри на стопанската система. В Русия имаше строителен взрив, невиждан растеж на индустриалното произвеждане, нарастване на заплатите и Брутният вътрешен продукт.

Днес имаме следните параметри: петролът Urals е над 70 $ за барел, главната рента е 12% и курсът е под 100 рубли за $. Очевидно при сегашните условия нито цената на петрола, нито курсът на Централната банка въздействат директно върху курса на рублата.

Въпреки това процентът въздейства върху темпа на стопански напредък. Казано по-просто, двуцифрените темпове на напредък на строителството и промишлеността към този момент могат да бъдат забравени. Въпреки това си коства да се признае, че проблемите с бюджетния недостиг с удвояване на цената на петрола в рубли ще бъдат решени.

Екстремните съмнения на рублата, настъпили през последната година, не могат да бъдат отречени: валутата не желае да остане на равнище, задоволително както за потребителя, по този начин и за експортьора - 80-90 рубли за $ (коридорът, избран от вицепремиера Андрей Белоусов, който следи стопанската система, като оптимален).

Подобни скокове сами по себе си нанасят обилни вреди на стопанската система на страната: рублата като платежно средство (включително интернационалните плащания) губи доверие в себе си. Всяко обмисляне за повече от няколко дни става невероятно.

Причината за рисковите съмнения на рублата обаче напълно не е в паричната политика на Централната банка и не в нападателната политика на Министерството на финансите под формата на трилиони заеми.

Проблемът е в структурните промени в съветската стопанска система, нейната реакция на външни шокове. Следователно отговорът за решаването на казуса не би трябвало да бъде паричен, а систематичен.

Основната причина за обезценяването на рублата е, че валутният пазар в класическия смисъл на думата в Русия престана да действа. Ликвидността на търговията при двойките рубла-долар и рубла-евро е спаднала доста.

Ниската ликвидност значи излагане на разнообразни типове операции. Тоест, даже при лимитирано предложение на рубли (не същото като в балансите на Сбербанк или ВТБ), можете да зададете „ нужния “ обменен курс на рублата. Ето за какво единствено при клюки за избрани ограничения на държавното управление или централната банка курсът се променяше с 2-3 пункта дневно.

Две са аргументите за спада на ликвидността на пазара. Първо, най-големите съветски банки за обезпечаване на ликвидност са отрязани от достъп до $ и еврото.

Второ, най-големите съветски експортьори - петрол, газ, металургия - преструктурираха договорите си за различни платежни валути: юани, рупии, рубли. А инструментите за конвертиране на рупии и драхми в долари или липсват, или са лимитирани в граници (или такава валута въобще не може да бъде въведена на вътрешния валутен пазар, като рупии).

Тоест съветските експортьори и банки започнаха нападателна дедоларизация на стопанската система и тази дедоларизация има своите разноски.

Освен това фирмите, които имат доходи в долари, постоянно избират да не ги носят в Русия, защото доста съветски предприятия се нуждаят от „ несанкционирани “ долари и евро, с цел да изпълнят външните си отговорности, да закупят подсанкционирано съоръжение и така нататък В същото време вносителите и туристите живеят в долари и евро от остарелия свят.

Всичко това беше насложено върху много непоколебим график за заплащания по външни отговорности на съветски компании. Преди началото на СВО над 98% от всички отговорности на бизнеса по външен дълг в задгранична валута бяха във валутите на недружелюбни страни и към 96,5% бяха в долари и евро.

След налагането на наказания този дълг не може да бъде рефинансиран. Трябва да се гаси, а това е отлив от 90-130 милиарда $ годишно през идната година.

Освен това има назад изкупуване на дялове и дялове от предприятия, напускащи Русия, погашение на дивиденти на вложители от другарски страни, прекачване на облаги, извоювани в Русия от мигранти, в родината им и други

В доста връзки всички посочени проблеми са краткотрайни. Наблюдаваният паричен раздор сред $ и еврото е изкуствено, само че рисково събитие. Може да сътвори съществени несъответствия, да подкопае доверието в регулатора, държавното управление и валутата.

Външният дълг на съветския бизнес обаче рано или късно ще бъде изплатен, акциите на вложителите, напускащи Русия, са изкупени, а цените на ресурсите са склонни да порастват.

Освен това даже сегашният размер на износа от Русия е повече от задоволителен, с цел да задоволи всички поръчки на руснаците за импорт на потребителски артикули и почивки в чужбина, закупуване на съоръжение за бизнеса и към момента има остатъци за образуване на златни запаси.

Назряха много съответни ограничения за прекъсване на рецесията. Една от тях беше изпълнена: експортьорите непринудено се съгласиха да наситят вътрешния пазар с задгранична валута. Решението обаче е краткотрайно.

Решението е по-системно — основаване на принадлежности за конвертиране на локални валути в долари и евро, които са дефицитни за Русия във външни юрисдикции, както и инфраструктура за конвертиране на тези валути една в друга, в рубли и назад.

И съветският бизнес, и държавното управление, и външните контрагенти са заинтригувани от това: страна, която може да построи инструмент за свободно конвертируема валута, ще сътвори действителна опция на щатския $.

И най-важното е, че съветската централна банка към момента би трябвало да признае погрешността на своята парична политика и в паниката на валутата да не не помни да върне курса на предходното си равнище доста скоро.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР