РС Македония няма друг път освен европейския, но това може

...
РС Македония няма друг път освен европейския, но това може
Коментари Харесай

Милена Милотинова: ЕС каза на РСМ да спазва поетите ангажименти

районен съд Македония няма различен път с изключение на европейския, само че това може да стане единствено при осъществяване на уговорките към България.

Брюксел ясно сподели на Скопие, че би трябвало да извършва Договора от 2017 година, да понижи езика на омразата и да включи българите в Конституцията.

След приемането на Френското предложение управляващите в РСМ се успокоиха. Те взеха решение, че огромната работа по стартирането на договарянията за участие в Европейския съюз е свършила, а в реалност тя занапред стартира.

Това съобщи в изявление за БГНЕС водещата на предаването „ Брюксел 1 “ по национална телевизия „ Bulgaria ON AIR “ Милена Милотинова.

С нея беседваме за посланията, които Европейската комисия насочи към РСМ в годишния отчет за напредъка на западнобалканската страна по пътя ѝ към започването на договаряния за пълноправно участие в Европа.

Първото и най-важно обръщение, което Брюксел изпрати на Скопие и което визира двустранните българо-македонски връзки, е, че би трябвало да съблюдава Договора за добросъседство и другарство от 2017 година

„ Договорът е залегнал в Преговорната рамка за пускане на договаряния на РСМ с Европейски Съюз “, сподели Милотинова. Според нея това е едно от значимите послания поради политическите изявления по връзки на Договора, в това число от страна на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която се заканва да го денонсира, в случай че пристигна на власт.

Второто обръщение е понижаване на езика на омразата. Най-пострадали от него през последните месеци са българските клубове в Битоля и Охрид „ Иван Михайлов “ и „ Цар Борис Трети “.

„ Посегателствата против тях са удостоверение, че в РСМ няма и не е основана атмосфера, която да защищава от сходни дейности на ненавист. При откриването на клуба в Охрид имаше събрали се хора, които скандираха „ фашисти “, „ татари “ и други обидни прилагателни. По време на мача сред двата национални тима, провел се на 26 септември, беше освиркан българският химн “, съобщи Милотинова.

Самите управляващи в Скопие със своите дейности нагнетяват ситуацията.

„ Всяко едно изявление от страна на високопоставени лица в РСМ във връзка с България би трябвало да бъде отговорно и уравновесено, тъй че да не основава някакви подозрения и недоумения в македонското общество. Самият факт, че Ламбе Алабаковски, който подпали клуба в Битоля, беше осъден с условна присъда, демонстрира, че тези похищения не намират по-сериозни санкции, не се срещат с цялата суровост на закона “, съобщи журналистката и добави, че точно заради тази причина е станал вероятен и случаят, при който по-рано тази седмица беше унищожена табелата на Българския клуб в Охрид. „ Това са серия от произшествия през последните месеци, само че има много такива и от предходната и по-миналата година, само че не ги изброяваме, тъй като редицата може да бъде доста дълга “, сподели Милена Милотинова.

Третото обръщение, което бе отправено от Брюксел към Скопие, е недвусмислено и е обвързвано с конституционните промени, а точно включването на българите в Основния закон на РСМ. Само след неговото осъществяване могат да започват договарянията.

„ Вписването на българите в Конституцията беше извадено пред скоби във Френското предложение и Преговорната рамка за пускане на договаряния. Изпълнението му е под въпрос, тъй като ръководещите нямат задоволително гласове, а опозицията упорства, че няма да го поддържа. Тя даже събираше нотариално заверени заявления, че техните депутати няма да поддържат включването на българите в Конституцията, което е основно условие не на България, а на Европейски Съюз “, означи водещата на „ Брюксел 1 “.

Милена Милотинова напомни последното изявление на посланика на Франция Н.Пр. Флоранс Робин преди нейното тръгване за родината, в което тя споделя какъв брой мъчно е било на Париж да откри салдото във Френското предложение.

„ Фактът, че това изискване е залегнало в Преговорната рамка, значи, че Европа ще следи доста прецизно какви промени се правят в РСМ. Ако би трябвало да обобщим с едно изречение, Брюксел сподели на Скопие, че поетите задължения би трябвало да бъдат спазвани “, съобщи телевизионната водеща.

Тя напомни, че пътят на България към Европейски Съюз също не е бил елементарен. „ Ние също трябваше да осъществим много условия, само че откакто аплайваш в един клуб би трябвало да се съобразиш с неговите полезности и правила. Не може да се подписва нещо, което по-късно да не се извършва “, безапелационна е Милена Милотинова.

Според нея в РСМ има среди, които най-вероятно не желаят тя да стартира договаряния за участие или в случай че го желаят, по никакъв метод не го демонстрират.

„ Македонското общество има предпочитание да се причисли към Европейски Съюз. Смятам, че един ден то ще накара политиците да извършват тези задължения. РСМ няма различен път, с изключение на еврочленството, което и България доста желае и поддържа, само че това може да стане единствено по пътя на осъществяване на уговорките.

Милена Милотинова съобщи, че след приемането на Френското предложение управляващите в Скопие са се успокоили.

„ Те взеха решение, че огромната работа по стартирането на договарянията е свършила, а тя занапред стартира. Има доста работа освен по конституционните промени, само че и по всички въпроси, които са в Договора. Например учебниците. Това не е развой от през днешния ден за на следващия ден. Той би трябвало да започва, с цел да приключи в период. Учебниците са доста значими, тъй като съдържат обидни квалификации, които възпитават младежите в РСМ в една злост към България. Ето това е езикът на омразата, който върви институционално през учебниците. По тази причина е толкоз значимо погрешните изказвания в тях да бъдат ревизирани. Надявам се, че в Скопие схващат това “, съобщи пред БГНЕС водещата на предаването „ Брюксел 1 “ по национална телевизия „ Bulgaria ON AIR “ Милена Милотинова. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР