“Розово наследство – отличник и по четирите ключови критерия за

...
“Розово наследство – отличник и по четирите ключови критерия за
Коментари Харесай

Най-скъпият диамант в света няма цена

“Розово завещание ” – първенец и по четирите основни критерия за оценяване на диаманти, сложи връх на търг на “Кристис ”. На наддаването в Женева предишния месец той смени притежателя си против цели 50,6 милиона $. И по този начин стана най-скъпо продаденият розов елмаз.

Битката за покупката му продължи единствено пет минути, претендентите бяха четирима, само че победи американската бижутерийна компания “Хари Уинстън ”.

Смята се, че скъпоценният камък е открит в Южна Африка преди към век, а през 1920 година е шлифован. Някога е бил благосъстоятелност на семейството Опенхаймер, управлявала десетилетия наред добиващата диаманти компания “Де Беерс ”. Според “Кристис ” “Розово завещание ” е в действителност неповторим – в 250-годишната й история за продажба са били предлагани едвам 4 сходни камъка.

Цената му обаче бледнее пред цената на най-скъпия елмаз в света – “Кохинор ”, който в действителност е толкоз скъп, че не може да му бъде избрана цена. И също така не се продава. Откритият през 1294 година 105,6-каратов камък е един от най-големите обработени диаманти в света и е част от английската кралска сбирка от бижута. “Кохинор ” ( ”Планина от светлина ” в превод от персийски) е сменял неведнъж притежателите си, само че в никакъв случай против пари. Попада в разнообразни ръце вследствие на войни на териториите на днешни Индия, Пакистан, Иран и Афганистан. След английското завладяване на Пенджаб (Индия) през 1849 година е предаден на кралица Виктория. И от този момент краси короните на английските кралици до тази на Елизабет – кралицата майка, направена за коронацията й през 1937 година Днес “Кохинор ” може да бъде забелязан в кралската съкровищница в Тауър в Лондон.

Според най-смелите прогнози, в случай че хипотетично в миналото “Кохинор ” бъде препоръчан за продажба, цената му може да доближи 1 милиард евро.

 58_100
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР