Розов кокаин, който всъщност не е кокаин, а смес от

...
Розов кокаин, който всъщност не е кокаин, а смес от
Коментари Харесай

Експерт предупреди: Опасна дрога навлиза в Европа

Р озов кокаин, който в действителност не е кокаин, а примес от други субстанции, както и хероин, разбъркан с фентанил, навлизат в Европа, съобщи пред БТА доктор Борислав Станчев, основен специалист в общинската дирекция „ Превенции “ във Варна.

" По време на пандемията, защото имаше ограничение на събиранията на хората, се промени моделът на използването на опиати ", добави специалистът.

По думите му се е трансформирал и типът на използваната дрога – по-малко екстази, повече метаамфетамини и канабисови артикули. 

" Когато границите бяха затворени и достъпът до „ вносни “ опиати бе усложнен, разчиташе се на локално произвеждане ", добави Станчев.

Той посочи, че тези промени са довели до по-ниски равнища на интоксикациите при младежите.

" Освен че нощните заведения и учебните заведения бяха затворени, домашните събирания също бяха затруднени, защото родителите си бяха у дома ", изясни специалистът.

За сметка на това обаче лекарите регистрират нарастване на интоксикациите при пълнолетни, а повода е най-много по-голямата приложимост на алкохол.

" В момента обстановката се връща към предпандемичната, възвръщат се моделите на приложимост на дрога ", добави Станчев.

" Различното е, че на пазара в Европа се появяват нови опиати. Все по-често навлизат смеси от субстанции, които се продават като нещо друго, изясни специалистът. По думите му тази „ мода “ потегля в Съединени американски щати по време на пандемията, само че към този момент е в Европа. Има едно синтетично вещество - 2СВ, което е от дълго време познато в медицината, само че не се ползва, а доста бързо придобива известност като опция на екстази ", сподели Станчев.

По думите му действието на въпросната дрога е сходно на екстази – провокира леки зрителни псевдохалюцинации, разнообразни промени в близките цветове, а използвали споделят, че виждат звуците. Освен това провокира еуфория и работи като афродизиак.

Производството обаче е скъпо и по време на пандемията в Съединени американски щати стартира да се продава като 2СВ или като 2С примес от екстази и кетамин (познат за необятната аудитория най-много като медикамент от ветеринарната медицина). Двете субстанции дружно дават резултата на истинското 2СВ, единствено че дрогата е с доста ниска себестойност, изясни специалистът. Към тях се прибавя като оцветител розов прахуляк, тъй като очевидно „ производителите “ са решили, че откакто е клубна дрога, не върви да е белезникава и би трябвало да има цвят, добави Станчев.

И посочи, че тъкмо боята е повода този опиат да се назовава „ розов кокаин “ , въпреки че това няма нищо общо с кокаина.

Как се отразява на организма тази примес?

Станчев уточни, че рискът е в предозирането. " Кетаминът и екстазито могат сами по себе си да провокират токсични резултати, в композиция заплахата е доста по-висока ", изясни специалистът.

Според него даже да не се разяснява теоретичната опция употребяващите в бъдеще да развият взаимозависимост, има сериозен риск от интоксикации, които могат да са и с съдбовен край.

" Хубавото, доколкото може да се каже, че въобще има нещо хубаво в новата обстановка, е, че нормално розовият „ кокаин “ не се комбинира с алкохол, тъй като по този начин се губи резултатът от дрогата ", добави Станчев.

И посочи, че такава е сега обстановката в Европа, само че през летните месеци има риск да навлезе и у нас като самобитна мода, изключително тук-там, където се събират младежи.

Като сериозен проблем специалистът уточни появяването на пазара на хероин, разбъркан с фентанил.

" Фентанилът е синтетичен опиоид, неведнъж по-силен от морфина или хероина. Тази примес крие голям риск за употребяващите ", изясни Станчев.

По думите му подвластните не знаят, че купуват не просто хероин, а смеска с фентанил, по този начин без да желаят предозират и се стига до гибел. Тази композиция стартира да се появява и в Европа, обособени случаи са докладвани от разнообразни страни още по време на пандемията, добави Станчев.

" Без значение пандемия или не, има ги и новите психоактивни субстанции, най-много от групата на синтетичните канабиноиди т.е. синтетики, имитиращи действието на канабиса ", добави още специалистът.

Той посочи, че Европейска система за мониторинг на неразрешените субстанции се разраства непрестанно. Много е съвременно сега потреблението на други възможности на тетрахидроканабинола – дейното вещество на канабиса, което е под надзор, описа Станчев. Има артикули като да вземем за пример хексахидроканабинол (HHC), Делта 8-THC, които не са неразрешени, и се продават под формата на ампули за пушене или таблетки за смучене, изясни експертът.

По думите му Нетна настояща стойност, станал известен посредством вейповете, към този момент провокира съществени въпроси измежду европейските лекари.

" На процедура резултатът му е малко по-мек от този на неразрешения канабис, само че също има влияние ", изясни Станчев. Според него занапред ще се натрупат доказателства дали от него се развива взаимозависимост или не, и по тематиката с вейповете ще се вземат решения, в това число и у нас. За момента обаче те не са включени в забранителния лист, което ги прави позволени.

" Пандемията съумя да прекъсне значително и образованията на доброволци в учебните заведения, както и превантивните стратегии, ориентирани против използването на опиати, описа още специалистът. Все отново общинската дирекция стартира да възвръща своята дейна активност. Проблемът е, че би трябвало да върнем младежите от онлайн пространството към физическото другарство, описа Станчев. Специалистите безусловно основават отначало клубовете и групите в образователните заведения, които работят по метода „ връстници образоват връстници “.

Единственото хубаво от времето на пандемията е, че създадохме цифрова платформа за образование на доброволците, добави Станчев. Тя продължава да работи и в този момент, като на нея се оферират материали по разнообразни тематики. От тази година стартираме стратегия за образование на доброволци, които да работят със своите връстници и в университети, добави Станчев. По думите му действителната работа на тези групи ще започва през образователната 2023/24 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР