Рози е пълното име на тази авторска рецепта на Йонко

Рози е пълното име на тази авторска рецепта на Йонко ...

Рози."Рози" е пълното име на тази авторска рецепта на Йонко Дяков. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече заЙонко Дяков - тук, а за проекта - в края на текста.

Листенцата рози почистете добре и дехидратирайте за 96 часа на 45˚C (продължителността зависи от големината на листата).

Продуктите за билковия крем с биволско сирене сложете в кутер и разбийте до получаването на фина гладка маса, след което охладете.

От брашното, водата, зехтина и солта замесете гладко тесто. Разточете с дебелина 2 мм и изрежете с ринг 8 см. Получените кръгове внимателно поставете в намаслена тава. Печете 36 минути на 150˚C без вентилатор, докато станат много хрупкави.

Презентация: Сложете билковия крем върху студения тарт с помощта на пош. Покрийте равномерно целия тарт с дебелина 2-3 мм. Върху крема внимателно подредете дехидратираните рози, като може да добавите и малко връхчета от копър.

Необходими продукти за 8 порции

За дехидратирани рози
200 г листенца от рози

За билков крем с биволско сирене
200 г биволско сирене
50 г краве масло
20 г левурда
20 г босилек
20 г магданоз
4 г малдонска сол
1 г розово масло

За тарт от лимец
600 г брашно от лимец
200 мл вода
100 мл зехтин
5 г малдонска сол
50 г краве масло за намазване на тавата
свежи подправки за украса

В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).

Всичко, което трябва да знаете за:Съвременна българска кухня (92)

Източник: dnevnik.bg