Розацеята е кожен проблем, който се характеризира с хроничен ход

...
Розацеята е кожен проблем, който се характеризира с хроничен ход
Коментари Харесай

Какво лечение помага при розацея?


Розацеята е кожен проблем, който се характеризира с продължителен ход и засягане кожата на бузите, брадичката и челото. Протича в няколко етапи, като първичните се характеризират със зачервяване и то при избрани тласъци, до момента в който крайните стадии включват загрубяване на кожата и появяването на пустули (гнойни пъпки).

Жените се засягат по-често от мъжете, съотношението е 4:1, само че при мъжкия пол болестта протича по-тежко. Розацеята се среща по-често при лица със светла кожа, а изявата ѝ е нормално във възрастта сред 30 и 50 години.

Провокиращи фактори за поява на зачервяването са както страсти – яд, неспокойствие, боязън, стрес, по този начин и някои храни (пикантните и люти), алкохол, горещи ястия и питиета, както и промяната на парещ със леден въздух. Механичното раздразнение на кожата, излагането на слънце също водят до по-лесно зачервяване, заради изразената сензитивност на кожата.

Първата фаза на болестта включва зачервяване след някой от гореизброените провокиращи фактори, след което зачервяването доста постепенно минава. Във втората фаза зачервяването на кожата се задържа, а на фона на него се появяват и така наречен телеангиектазии или разширени кръвоносни съдове. Прогресията на болестта е мудна и първоначално може да бъде затруднено слагането на дефинитивна диагноза.

В трета фаза са налице и появяването на наподобяващ на акне обрив, както и разширение на порите на лицето. Пациентите могат да се оплакват от парене, сърбеж. В четвъртия етап кожата постепено се уплътнява и удебелява в засегнатите сектори. В тежките случаи е налице изменение на кожните очертания.

Засягането на очите също не е изключено, като е налице конюнктивално раздразнение – парене, ощипване, сърбеж, леко до умерено сълзене. Възможно е засягане още на кожата на деколтето, ушите и шията.

Все още не е налице способ, който да отстрани кожния проблем изцяло и да води до трайното му изцеление. Това което е допустимо е облекчение на признаците, възстановяване типа на кожата, само че към момента резултатът от процедурите е краткотраен . Това постанова след избран интервал от време курсовете да бъдат повтаряни.

Отлагането на лекуването усилва вероятността за задълбочаване на казуса и надлежно компрометира следващо лекуване при прекосяване в крайните етапи на болестта.

Медикаментозната терапия се състои в локално и редовно лекуване. Към редовно лекуване се прибягва при по-задълбочен проблем и нормално се избират къси курсове, за разлика от локалната терапия, която може да продължи по-дълго време и някои от продуктите се ползват всекидневно.

Свързани публикации.. Розацея – по какъв начин да я отличим от акнето? 0 Розацея - по какъв начин да успокоим кожата 1 Кои билкови средства оказват помощ при розацея? 0

При уединяване на Demodex folliculorum – микроорганизъм, който се свързва с появяването на розацея се ползват антибиотични курсови – най-често с антибиотичен крем.

Паралелно с медикаментозната терапия или настрана от нея се ползва и лазерлечението. Налице са разновидности и в самите лазери, които се употребяват – IPL система, NdYAG. Все повече навлиза и лечението с така наречен pulse dye laser (PDL).

Терапията с лазери води до понижение на възпалението, надлежно понижава зачервяването на кожата, отокът и субективните признаци на парене и раздразнение. Освен това се оказва директно влияние върху стената на разширените капиляри, вследствие на което стените им се свиват и стават по-малко забележими.

В интервалите на обриви се избира медикаментозна терапия, а след усмиряване на кожата се минава още веднъж към лазерна терапия. В случаите, в които има някакво противопоказание за лекуване с лазер се избира единствено медикаментозна терапия – най-често местна.

При четвърта фаза на болестта се постанова култивиране на загрубялата и удебелана кожа с разнообразни способи, за премахване на разрасналия пласт. Най-често се употребява лечението с CO2 лазери , високочестотна електрокоагулация.

Специалистите предлагат поддържането на постоянно добре почистена кожа на лицето, както и да не се пропуща нанасянето на слънцезащитен крем преди излагане на слънце.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР