РойтерсКамарата на представителите на САЩ за първи път в историята

...
РойтерсКамарата на представителите на САЩ за първи път в историята
Коментари Харесай

Какви са следващите стъпки, докато Камарата на представителите на САЩ търси нов председател?

Ройтерс

Камарата на представителите на Съединени американски щати за първи път в историята си изхвърли своя ръководител, защото вътрешните битки в тесния и мощно разграничен състав на болшинството на Републиканската партия смъкна Кевин Маккарти от поста. Агенция Ройтерс предлага обзор към това, което следва.

ИМА ЛИ ДЕЙСТВАЩ ПРЕДСЕДАТЕЛ?

Непосредствено след гласуването по отстраняването през вчерашния ден с 216 на 210 гласа, конгресменът републиканец Патрик Макхенри, съдружник на Маккарти, бе назначен за краткотрайно изпълняващ длъжността ръководител. Той може да извършва тази служба единствено за доста стеснен интервал от време - до три работни дни на законодателите в този случай.

Задълженията на краткотрайно изпълняващия длъжността ръководител са неразбираеми съгласно наръчника за разпоредбите и процедурите на Камарата на представителите - подобен човек " може да упражнява пълномощията на ръководителя на долната камара, доколкото би могло да бъде належащо и подходящо до избирането на ръководител или краткотрайно изпълняващ длъжността ръководител ".

Въпреки че ръководителят дефинира цялостния дневен ред на законодателите в Камарата на представителите, водачът на болшинството е този, който насрочва съответните законопроекти, които да бъдат обсъждани и гласувани в залата.

Конгресменът републиканец Кели Армстронг сподели пред публицисти, че главната задача на Макхенри ще бъде " да ни обезпечи нов ръководител ". Всичко останало, добави той, ще провокира стъпки към премахване на Макхенри.

ЗАМРАЗЯВАНЕ НА ЗАКОНОДАТЕЛНАТА ДЕЙНОСТ?

Докато не бъде определен ръководител на Камарата на представителите е малко евентуално да бъдат подхванати по-нататъшни дейности по законопроектите за финансиране на държавното управление, като законодателите имат крайния период 17 ноември за даване на повече средства или ще се изправят пред отчасти прекъсване на работата на държавното управление.

Битките по тези законопроекти и гневът поради неуспеха на Маккарти да реализира извънредно огромно редуциране на разноските, за което упорстваха твърдолинейните крайнодесни консерватори провокираха сполучливия ход на конгресмена Мат Гейц да го в профил от поста.

КАКВО ПРАВЯТ РЕПУБЛИКАНЦИТЕ И ДЕМОКРАТИТЕ В КАМАРАТА НА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ?

Участващите в Камарата на представителите 221 републиканци и 212 демократи се събраха уединено, с цел да решат какви да бъдат идващите им стъпки - както политически, по този начин и законодателни.

Очакваше се всяка партия да се опита да се спре на претендент за ръководител. Това е много елементарно за демократите, защото те застават твърдо зад водача на малцинството на демократите в Камарата на представителите Хаким Джефрис, който се кандидатира за ръководител на долната камара през януари против Маккарти и други претенденти.

Републиканците, заради очевидното си разделяне, изключително измежду дребна група твърдолинейни консерватори, които се стремят към доста огромни съкращения на федералните разноски, може да се окаже по-трудно да се спрат на претендент.

Макхенри може да има преимущество в този момент, когато извършва длъжността ръководител. Не е ясно дали той желае да работи на този пост. На Маккарти не е неразрешено да се кандидатира още веднъж.

Камарата на представителите се намира в невиждан миг и по тази причина не е ясно тъкмо какъв брой бързо ще се състоят избори с цялостния състав на долната камара. Обикновено изборите за неин ръководител се насрочват при започване на новия състав на Конгреса всеки две години.

КОГА ЩЕ БЪДАТ СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ?

Лидерите на двете партии ще би трябвало да решат по кое време са подготвени да стартират процеса на избор на ръководител.
Начинанието през януари бе несръчно, защото Маккарти дни наред не съумя да събере задоволително гласове, с цел да завоюва, като изборът му трябваше да премине през 15 гласувания.

Този път може да бъде най-малко също толкоз безредно за републиканците, в случай че те не стигнат до заключението, че подобен безпорядък има публичен отзив, който може да обрече на крах вероятностите им за изборите през 2024 година и те да се обединят.

КОЙ МОЖЕ ДА съдебна експертиза КАНДИДАТИРА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КАМАРАТА НА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ?

Съгласно Конституцията на Съединени американски щати ръководителят на Камарата на представителите не е нужно да бъде член на Конгреса. Това е повода някои републиканци да загатват името на някогашния президент Доналд Тръмп, макар че той се кандидатира за президент и сподели, че не желае този пост.

Инфо: Българска телеграфна агенция
Превод от британски език: Светослав Танчев

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР