“Ройтерс, позовавайки се на високопоставен служител от Г-7, съобщи, че

...
“Ройтерс, позовавайки се на високопоставен служител от Г-7, съобщи, че
Коментари Харесай

Г-7 готви “петролен ултиматум” на Русия

“Ройтерс ”, базирайки се на почитан чиновник от Г-7, заяви, че страните-членки чакат да наложат таван на цените на съветския нефт до 5 декември 2022 година Към този миг би трябвало да влязат в действие и глобите на Европейски Съюз, които не разрешават вноса на съветски нефт.

Г-7 желае цената на съветския нефт да се дефинира от членовете на картела на купувачите на равнище, по-високо от себестойността на съветския рандеман, с цел да се даде тласък на Кремъл да продължи да изпомпва, само че много под сегашните високи пазарни цени, написа “Ройтерс”.

Съединени американски щати и други членове на Г-7 считат, че Русия ще бъде изправена пред сложен избор сред това да се съгласи да понижи цените на петрола и да резервира известни доходи или съвсем никакви доходи, откакто ембаргото на Европейски Съюз за недопечен нефт влезе в действие през декември.

“Ройтерс” също цитира чиновник на Г-7, който споделя, че Русия ще се затрудни да продава петрола си на други страни, защото глобите на Европейски Съюз не разрешават всички финансови услуги, свързани с търговията с нейния нефт, в това число обезпечаване, презастраховане и финансиране на товари и кораби.

Всъщност на 5 декември 2022 година на Русия ще бъде показан „ петролен ултиматум “. Очевидно е, че проектите на Г-7, че страната ни ще му се поддаде и ще трансферира на Запада част от държавния суверенитет във връзка с търговията с петрола си по цени, избрани от Г-7, са илюзорни.



Газопровод " Северен поток "

Москва неведнъж показва на процедура, че не се поддава на напън и не приема езика на ултиматумите. И началото на специфична военна интервенция в Украйна на 24 февруари 2022 година е ослепителен образец за това.

По-рано, на 5 юли 2022 година, заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев разяснява тематиката за установяване на таван на цените на съветския нефт, употребявайки като образец изказването на японския министър председател Фумио Кишида: „ Първо. На пазара ще има доста по-малко нефт, а цената му ще бъде доста по-висока. Освен това по-висока от плануваната астрономическа цена от 300-400 $. Сравнете с динамичността на цените на газа. Второ. Япония няма да има нито нефт, нито газ от Русия. Както и присъединяване в плана за ВПГ “Сахалин-2”.

С други думи, Русия няма да продава нефт на цената, избрана от Г-7, множеството от носителите на тази концепция ще заплащат в пъти повече за петрола и проблемите им няма да свършат дотук.

Има два съществени аспекта на тази обстановка. Първият е позицията на най-големите купувачи на съветски нефт в лицето на Китай и Индия. Колективният Запад от дълго време се стреми да ги завоюва на своя страна по въпроса за антируските наказания.

Въпреки това нито Пекин, нито Делхи са заинтригувани от разрушаването на икономическите, политическите и военните връзки с Москва. Ето за какво е малко евентуално Китай и Индия да поддържат Съединени американски щати и техните спътници по въпроса за установяване на таван на цената на съветския нефт. Пекин няма да го поддържа просто тъй като, откакто се оправи с Русия, груповият Запад ще се обърне към Китай.

И Индия няма да го поддържа, тъй като се придържа към правилата на необвързаност в комплицираната геополитическа обстановка, основана от украинско-руската рецесия. Освен това, както считат доста индийски политици, неутрализирането на Русия или даже Русия, която върви дружно с Китай, ще провокира огромно безпокойствие в Делхи.

Вторият главен аспект на обстановката е дали е допустимо или не да се размени съветският нефт на международния пазар. Многократно е заявявано, че петролът от Русия не може да бъде изцяло сменен. Г-7 също е принудена да признае това и по тази причина предлага да се резервира доставката на съветски нефт на международния пазар, само че на диктувана цена.



Централата на ОПЕК във Виена

От позиция на запазването на каузи на съветския нефт на международния пазар, форматът ОПЕК+ играе основна роля. В същото време Саудитска Арабия и Русия дадоха тона на тази договорка. По предписание преди всяка среща на ОПЕК+ Рияд и Москва организират предварителни съвещания.

По време на визитата на президента на Съединени американски щати Джо Байдън в Саудитска Арабия на 16 юли 2022 година кралството не съумя да получи съответни задължения във връзка с петрола. Според принц Мохамед бин Салман кралството има предел на индустриалния потенциал и Съединените щати могат да чакат увеличение на производството от най-много 12 милиона барела дневно до 13 милиона барела дневно до 2027 година

Кралството също остава ангажирано към договорката ОПЕК+. Така че заместването на съветския нефт на европейския пазар е под огромен въпрос.

Ако погледнем формата ОПЕК+ от стратегическа позиция, тогава на света има единствено една страна, която е в положение да пази ползите на своите членове пред Запада. И това е Русия, сега единствената страна на планетата, която поддържа стратегически нуклеарен паритет със Съединени американски щати.

Очевидно моделът на изтласкване на Русия от международния петролен пазар и слагане на таван на продавания от нея нефт неизбежно ще бъде уголемен към всички снабдители на нефт и други естествени запаси в бъдеще. Трябва да се допусна, че Рияд е наясно с това и не се интересува от сходен сюжет.

Защото прекосяването на петролните монархии от Близкия изток към диктуван таван на цените ще значи за тях стопански колапс и загуба на държавност. Фактически те ще станат единствено територии за рандеман на потребни изкопаеми в полза на западните ТНК.

Оказва се, че в лицето на Саудитска Арабия и множеството други страни, изнасящи естествени запаси, Русия има естествени съдружници или най-малко неутрални играчи, които не желаят да бъдат водени от Запада и да работят в ущърб на своите стопански ползи.

Така сюжетът на Запада да сложи таван на цената на съветския нефт е жертван на неуспех. Тук е редно да изтъквам една латинска сентенция: „ Нищо не искаш там, където нямаш власт”.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР