Ройтерс >24 часа. Самата Сакеларопулу, която бе председател на Върховния административен

...
Ройтерс
>24 часа. Самата Сакеларопулу, която бе председател на Върховния административен
Коментари Харесай

Българска нишка при първата жена президент на Гърция

 Ройтерс > " 24 часа ". Самата Сакеларопулу, която бе ръководител на Върховния административен съд в Гърция, сочи за свое отечество Солун. Гръцки медии цитират локални поданици, които си спомнят Екатерини, когато е била на почивка в селото, ситуирано в долината на река Места.

Еникьой, дружно с Габрово (Калифея) са били двете християнски български села в Ксантийска кааза при започване на предишния век. По време на войните обаче популацията на Габрово е насила да го напусне. Голямата част на Ставруполи - също. Те се преселват най-вече в Златоград, Смолян и Ксанти. През 70-те година на XIX век учител в двете села е видният възрожденец Яков Змейкович. Днес с. Габрово е заличено и са останали единствено руини, от които съвсем не проличава, че е имало къщи, учебно заведение, черква, всичко е обрасло в плевели и тръни.

“В Ставруполи доста хора приказват български, само че се крият. Гръкомани са. Селото е било населявано от българи. Има книга за историята му с създател Георги Вулев, чиято къща и през днешния ден е непокътната ", сподели писателят и създател на историята на Златоград в 4 тома Ефим Ушев. Съдбата на двете села е друга, защото през предишния век в Ставруполи живеели и гърци, а в Габрово - само българи, отказали да одобряват гърцизма. Любопитен факт е, че Ставруполи е побратимено със смолянското село Левочево.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР