Ройс Оатман знаел, че поема риск, когато заедно със семейството

...
Ройс Оатман знаел, че поема риск, когато заедно със семейството
Коментари Харесай

Олив Оатман – татуираното момиче с невероятната трагична история

Ройс Оатман знаел, че поема риск, когато дружно със фамилията си напуща Илинойс и се насочва към Калифорния през 1850 година, само че надали е подозирал, че това пътешестване ще приключи както с неговата гибел, по този начин и със гибелта на 4 от децата му. Вървенето край железопътните релси било в действителност рисково по това време и всички знаели това. Край тях нямало източници на вода, а самите влакове постоянно били обирани от бандити. Друга заплаха представлявали локалните индиански племена, които обитавали земите, по които минавали релсите.

Оатман и фамилията му били брюстери – мормонска фракция, която следвала ученията на Джеймс Колин Брюстър. След гибелта на създателя на мормонското обучение – Джоузеф Смит, Брюстър почнал да твърди, че същинското място на мормоните е в Калифорния, а не в Юта, както се вярвало до момента. Въпреки че по-голяма част от мормоните последвали ученията на Бригъм Янг, дребна група от тях последвали Брюстър.

Семейство Оатман се срещнали с други брюстери в Мисури, само че в последна сметка по пътя се отделили от тях и траяли да пътуват независимо. Оатман минали сами през рисковия район от Аризона, именуван Indian attacks. Много скоро фамилията било обградено от 20 души- част от племе, населяващо окръг Явапай. След тази ужасна среща, Ройс Оатман, неговата брачна половинка и четири от общо седемте им деца били мъртви. 15-годишният Лоренцо бил пребит и зарязан на пътя. Но въпреки всичко оцелява и съумява да откри другите мормони, с които фамилията му почнало пътя и да се причисли към тях. Той схванал, че 13-годишната Олив и 8-годишната Мери Ан ги няма, само че решил, че сестрите му са били отвлечени.

Без да знаят, че Лоренцо е оживял, Олив и Мери Ан били отведени в Явапай и превърнати в плебеи. Сестрите били принуждавани да работят, постоянно били пребивани и цялото племе се отнасяло грубо с тях. Момичетата били изгаряни с горещи пръчки и постоянно били оставяни да гладуват, в случай че не се справели със дилемите си. Всичко това траяло малко повече от година.

Съдбата на девойките се трансформира, откакто и двете са разменени на племето Мохаве против няколко коня и одеяла. Вместо да се отнесат с свирепост към девойките, Мохаве ги отгледало като част от своето фамилията и даже татуирали сестрите, с цел да са пълноправни членове на племето. Двете водели естествен живот на новото място, до момента в който гладът лишил живота на сестрата на Олив – Мери Ан. Олив оцелява и откакто един път се разчуло, че измежду племето живее бяла жена, държавното управление се намесило, с цел да избави момичето.

Племето Мохаве се борило яростно за Олив, която станала част от тях и била толкоз отдадена на живота си там, че даже била не запомнила британския език. Правителството в последна сметка печели борбата и Олив била върната назад на мормоните.

Олив Оатман се трансформира в сензация, откакто е открита. Тя освен че била отвлечена, а по-късно избавена, само че и била красива млада жена с татуировки по лицето и ръцете си. След като е отделена от племето Мохаве, Олив страда от меланхолия и се лекува от нея до края на живота си. Днес се спекулира по отношение на повода Олив да е била депресирана. Някои считат, че това положение се е появило, откакто момичето е станало очевидец на гибелта на съвсем цялото си семейство, а не се дължи толкоз на обстоятелството, че е била отнета от племето Мохаве. Други настояват, че Олив е страдала, тъй като е била омъжена за член на племето, от който имала две деца, само че самата тя постоянно е отричала това, потвърждавайки, че просто й липсва любовта, която племето й е давало.

След като е върната назад, Олив се събира с брат си Лоренцо. Тя написа книга за живота си и обикаля страната, изнасяйки лекции, в които споделя за отвличането си и за племето Мохаве, които се отнесли с нея като част от тяхното семейство. На една от тези обиколки Олив се среща с Джон Феърчайлд и скоро по-късно се омъжва за него. След сватбата Оатман приключва обиколките, открива се дружно със брачна половинка си в Шърман, Тексас и двамата осиновяват момиченце. Олив умира през 1903 година. Книгата отдадена на живота й се назовава „ Captivity o f the Oatman Girls ”.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР